Brnjac: Na 96% smo noćenja u odnosu na rekordnu 2019.

03.08.2022.

16:15

Autor: HRT/Hina

Dubrovnik

Dubrovnik

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci ostvareno je više od 10 milijuna turističkih dolazaka i 56 milijuna noćenja i sad smo na 96% noćenja u odnosu na 2019. godinu, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac uoči sutrašnjeg sastanka s predstavnicima turističkog sektora.

Premijer Andrej Plenković i članovi Vlade sastat će se naime sutra u Zadru s predstavnicima turističkog sektora, županima priobalnih županija i gospodarstvenicima. Razgovarat će o dosadašnjim turističkim rezultatima i daljnjim planovima za turističku sezonu.

Najviše noćenja je prema riječima ministrice Brnjac ostvareno u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji, a prema tržištima, najveći broj noćenja ostvaruju gosti iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske, Češke i Ujedinjenog Kraljevstva.

Brod ekskluzivne klase, Club Med 2, uplovio u pulsku luku

Brod ekskluzivne klase, Club Med 2, uplovio u pulsku luku

Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

Kada je riječ o turistima, prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), tijekom siječnja, veljače i ožujka ove godine prihodi od stranih turista iznosili su 495 milijuna eura, što je rast od dva posto u odnosu na isto razdoblje pretpandemijske 2019. godine.

Fiskalizacija pak pokazuje da je u prvih sedam mjeseci ove godine fiskalizirano računa u vrijednosti 33 posto većoj nego u istom razdoblju 2019. godine.

Najavljujući sutrašnji sastanak u Zadru, Brnjac je rekla da je zahvaljujući suradnji Vlade s gospodarstvom i lokalnom samoupravom te mjerama za očuvanje radnih mjesta i mjerama za likvidnost, u vrijeme pandemije Hrvatska očuvana kao konkurentna turistička destinacija koja ostvaruje dobre rezultate. 

Prvi ovogodišnji test, kako je navela, bili su uskrsni praznici koji su protekli iznimno dobro, zatim su Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica na ključnim emitivnim tržištima organizirali predstavljanje turističkih proizvoda koji su visoke kvalitete, što se pokazalo izuzetno dobrim. 


Na sutrašnjem sastanku će se, kako je najavila, razgovarati o problematici radne snage, odnosno daljnjim mjerama kako dodatno ubrzati digitalizaciju. Razgovarat će se i o novom zakonu o radu, kazala je Brnjac, navodeći kako je prijedlog bio da se uvedu vaučeri po uzoru na poljoprivredu i da se proširi mogućnost dodatnog rada, najviše do 16 sati, na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme. Također, razgovarat će se o neprocijenjenom građevinskom zemljištu i donošenju uredbi koje bi omogućile investicije.

Ove godine je otvoreno osam hotela s 4 i 5 zvjezdica i važno je staviti naglasak na povećana ulaganja u taj segment, kaže Brnjac. Najavljuje da će se razgovarati i o rastu cijena energenata - poduprijet će se postavljanje solarnih panela i investiranje u energetsku učinkovitost u turističkom sektoru.

- Važno je poslati poruku da će upravo u novoj financijskoj omotnici biti predviđena sredstva za investicije za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) i investicije u energetsku učinkovitost, kaže ministrica.

Dodaje da će biti održana i prezentacija Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. (NPOO) te ističe da su prvi put izborena nepovratna sredstva za sektor turizma putem NPOO-a i operativnih programa, što će omogućiti zelenu tranziciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!