Brnjac: Ono što je nama potrebno je održivi turizam

05.09.2020.

20:45

Autor: Tema dana/I.B./HRT

default error photo
Gošća Teme dana bila je ministrica turizma Nikolina Brnjac.
Rast broja novozaraženih i stavljanje Hrvatske na crvenu listu u zemljama odakle nam dolazi najviše gostiju - uzrokovali su pad turističkog prometa. U Istri je ovo ljeto bilo više gostiju nego što se očekivalo, broj je sada naglo prepolovljen - oko 70 tisuća turista, što je 40 posto prošlogodišnjeg prometa.

Od turista koji trenutačno borave najviše je Nijemaca, jer Istarsku županiju ta zemlja nije stavila na crvenu listu i procjenjuje se da trenutačno ugošćuje oko 40 tisuća Nijemaca. Očekivali su dobru jesen i barem polovinu lanjskoga prometa, odnosno dva milijuna noćenja. Ali ih je stavljanje Hrvatske na crvene liste usporilo i u roku od 10 dana izgubili su veliki broj gostiju. Ovogodišnji promet u Istri na razini je davne 2000.. Očekivano, stalo se i s ulaganjima.Više o turističkoj sezoni u Temi dana govorila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Turista u Hrvatskoj još uvijek ima, iako je svakim danom sve više zemalja koje su nas stavile na crvenu listu. S obzirom na to polako se već podvlači crta ove turističke sezone. Iznajmljivači koji nisu imali evidentiranih noćenja mogu odahnuti barem kad su paušali koje inače plaćaju u pitanju - neće morati platiti turističku pristojbu. 

- Države članice EU-a su samostalno donosile određene mjere. Nisu imali svi ujednačeno. No izašao je jedan prijedlog samih smjernica EK kako bi to izgledalo koordinirano kretanje unutar država članica. To se odnosi i na sam broj zaraženih, kada bi koja zemlja bila na crvenoj, narančastoj, žutoj listi. Npr. na zelenoj ste listi, ako ima 25 oboljelih na 100.000 stanovnika onda se povećava na 50 i onda od 50 i više ste na crvenoj listi. Samim time bi se donijela cjelokupna karta Eu-a gdje bi se što lakše omogućilo samo kretanje svih građana unutar EU-a. Cilj je da se ujednači, da budu jednaka pravila igre i da se omoguće lakša putovanja između država članica, rekla je.

- Oslobađanje od turističke pristojbe odnosi se prvenstveno na one iznajmljivače i OPG-ove koji nisu imali zabilježeno niti jedno noćenje, a i tražili su da se odjave iz obavljanja te djelatnosti te na one koji su bili ugroženi od potresa, to je grad Zagreb, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija, istaknula je.

- Cjelokupni kriterij je bio da su se odjavili te da nisu imali niti jedno noćenje i njih ima oko 5000, dodala je.

- Privatnim iznajmljivačima se olakšalo tako da su 50 posto spuštene turističke članarine, turistička pristojba na glavni krevet 50 posto, a na pomoćni 100 posto te određena druga davanja. Na prosječnog iznajmljivača koji je imao 5,7 ležajeva godišnje to košta oko 1800 kuna. I to se dijeli na tri rate. Rok za otplatu druge rate je 30. rujna, zna se i kad stiže treća rata, očekujemo da će sve ići po proceduri, rekla je.

- Sve su opcije na stolu i o svemu se vodi računa. Vlada je donijela odluku o sniženju PDV-a s 25 na 13 posto, a i smanjenje radnog vremena uz sufinanciranje 2.000 u iznosu plaće te za mikropoduzetnike koji su imali veći pad u poslovanju od 50 posto, isto za 2.000 kuna uz doprinose. Treći dio za najugroženije s 4.000 kuna uz doprinose, ako su imali pad veći od 60 posto. A ako stožer odluči zabraniti neke djelatnosti omogućit će se sufinanciranje i tih radnih mjesta, kazala je.

Na pitanje koliko državni proračun može to podnositi, rekla je da su napravljene projekcije.

- Novac je osiguran iz EU fondova, drugih programa te imamo instrument za oporavak i otpornost, istaknula je.

- Pratit će se epidemiološke preporuke i ako dolazi do pada zaraženih neke će se odluke revidirati, naglasila je.

- Oni koji su pokazali kvalitetu i sigurnost su vrlo zadovoljni s postojećom situacijom. Ono što je nama potrebno je održivi turizam. Održivo planiranje i turističke infrastrukture, kapaciteta, smještaja i planiranje usluga dodanih vrijednosti. Zdravstveni, ekološki, sigurni turizam. Kroz taj aspekt ćemo produžiti turističku sezonu, zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!