Brnjac: Ulaganja u sportsku infrastrukturu strateško opredjeljenje Vlade

06.09.2022.

13:45

Autor: Hina/HRT/V.G.

Nikolina Brnjac

Nikolina Brnjac

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Područna škola Jarče Polje u općini Netretić dobila je novu sportsku dvoranu, vrijednu 8,9 milijuna kuna, a ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac na svečanosti puštanja u rad u utorak rekla kako je ulaganje u sportsku infrastrukturu strateško opredjeljenje Vlade.


Ovu višenamjensku školsku sportsku dvoranu sa stijenom za penjanje i raznom sportskom opremom, koristit će osim učenika, za razne programe cijela lokalna zajednica. Popodne i navečer će se iznajmljivati sportskim klubovima i udrugama, a po posebnom će pravilniku novac od najma ići u školski proračun, za održavanje zgrada i za poboljšanje nastave.

Još je 2019. na Vladi RH odlučeno da će se kroz 170 projekata u sportske objekte uložiti 80 milijuna kuna, a samo za ovu godinu će se po Odluci o sufinanciranju izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja 77 sportskih građevina uložiti 30,6 milijuna kuna, rekla je Brnjac.

Najavila je i značajna povećanja sredstva u sportske objekte da bi se sportom mogli baviti i djeca i mladi i svi naši građani, istaknula je.

U većini troška izgradnje sportske dvorane u Područnoj školi Jarče Polje participirale su i Karlovačka županija i Općina Netretić, a županica Martina Furdek Hajdin rekla je kako je i opredjeljenje županije da se ulaže u sportske dvorane kojih u županiji nedostaje.

Lani je otvorena jedna u Kamanju, sada u Jarčem Polju, a cilj nam je ravnomjerni razvoj županije, te da se u svim ruralnim područjima ostvare preduvjeti za zdravo odrastanje djece i mladih. Osim gradnje objekata za zdravstvo, obrazovanje i dječje vrtiće, što su nam do sada bili prioriteti u brizi za mlade obitelji, gradit će se i sportski objekti, kojih nedostaje rekla je županica Furdek Hajdin.

Najavila je i buduće investicije u Generalskom Stolu, Ozlju i Dugoj Resi.

Ravnatelj Područne škole Jarče Polje Miodrag Popović iznio je demografske zanimljivosti, da je u njihovoj Područnoj školi 58 učenika, a u matičnoj školi u Netretiću, u sjedištu Općine, samo njih 37.

I dok su u Jarčem Polju viša razredna odjeljenja odvojena, niži su razredi kombinirani, učenici 1. i 2. razreda su zajedno, kao i oni 3. i 4. . Osim iz Jarčeg Polja tu su i učenici iz Dubravaca i iz Novigrada, gdje se škola zatvorila prije dvije godine.

I baš zbog tih kretanja sportska dvorana je važna, da se ne bi događalo da roditelji upisuju svoju djecu u druge škole, samo zbog boljih uvjeta, te da se ne bi iseljavali oni koji imaju sportske ambicije, sada mogu trenirati i ovdje, rekao je ravnatelj Popović.

Za sportsske aktivnosti ili za kulturne i druge sadržane interes su već iskazali neki sportski klubovi i vatrogasna društva, posebno zbog penjanja na šest metara visoku stijenu, ali i KUD-ovi za svoje probe, dodao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!