19:00 / 12.07.2019.

Autor: Edi Škovrlj/A.M./HRT

Brod benzinska postaja

-

-

Foto: - / -

Među desecima tisuća različitih plovila na Jadranu, pojavila se ploveća benzinska postaja.
Među desecima tisuća različitih plovila na Jadranu ovih se dana jedan brod posebno izdvaja. Ploveća postaja u zadarskom akvatoriju opskrbljuje gorivom nautičare i otočane.

- Deset smo se godina mučili , prvo dok smo sve te uvjete zadovoljili, našli lokaciju, odobrenje, papire i tako" rekao je Roko Brala, vlasnik broda.

Brod crpka stacioniran je na Istu, u uvali Kosirača, na pola puta između sjevernog Jadrana i Kvarnera.

- Ovo je jedino mjesto gdje čovjek može natočiti gorivo na potezu od Zadra do Lošinja, a to je 40 i više nautičkih milja., rekao je Veljko Mezić, zapovjednik broda.

Pristati uz brod jedina je zadaća kormilara, ostalo odrađuje uigrana ekipa.

- Potpuno isto kao na pumpi, točimo brzo i sigurno po dva broda odjednom, rekao je Marko Stošić, djelatnik na brodu.

Trebalo je dosta vremena i novca da se bivša vojna teglenica pretvori u doslovno minitanker nosivosti 200.000 litara goriva. U zadarskom akvatoriju registrirano je oko 19.000 domaćih plovila i do 25.000 nautičara tijekom ljeta.

- Nadamo se kroz par godina da će to biti dobar posao, rekao je Brala.

Jedini brod crpku na našoj strani Jadrana jedva su dočekali stanovnici otoka Ista, koji su se do sada snalazili na sve moguće načine kako bi došli do goriva.

- Ne moram više vući kante iz Zadra. Moglo se samo 20 litara sa trajektom. Sad dođem brodicom i natočim koliko mi treba, rekao je Ante Deroko, mještanin otoka.

Iako bi otočani voljeli da je tu cijelu godinu, u pogodnostima koje im nudi brod moći će uživati samo do početka listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!