10:16 / 06.04.2018.

Autor: S.M./D.M./HRT

Brod prespojen na Sikirevce - voda do kraja sljedećeg tjedna

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Građanske inicijative za sutra su najavile prosvjed zbog onečišćenja vode.
Voda u Slavonskom Brodu još uvijek nije za piće. Građani i dalje koriste vodu iz cisterni, iako su ugljikovodici u dopuštenim granicama. No, još se čeka potvrda. Danas bi na mjestu ekološkog incidenta, gdje je istekao benzin iz produktovoda, trebala završiti sanacija zemljišta. Stožer civilne zaštite završio je sastanak, građani čekaju preporuke.

Građanske inicijative na konferenciji za novinare najavile su prosvjedno okupljanje za sutra u 15 sati na Korzu zbog onečišćenja vode. 



Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković izvijestio je kako je završen prespoj cjevovoda vodovodnog sustava Slavonskog Broda s vodocrpilištem u Sikirevcima. Slijede dezinfekcija i tlačne probe. Trenutno se obavlja dezinfekcija vodospreme u Bickom selu, što je pretpostavka za tlačenje vode prema sustavu Slavonskog Broda. Od ponedjeljka će se raditi dezinfekcija cjevovoda dugačkog 40 km, da bi se, nakon toga, iz svih ekspertiza i dobivenih potvrda - u roku od 15 dana omogućilo puštanje 100 litara vode u sekundi prema Slavonskom Brodu, kazao je Đuroković. To znači da bi Slavonski Brod vodu s vodocrpšilišta u Sikirevcima mogao dobiti do kraja sljedećeg tjedna.



Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić danas se osvrnuo i na izjave o informiranju javnosti. "O svim saznanjima o tijeku istrage u vezi s onečišćenjem vode u Slavonskom Brodu obaviještena je javnost", rekao je. Komentirao je i snimku curenja nafte koja je objavljena u nekim medijima. Ministar tvrdi da snimku nije vidio, no vjeruje da će ona pomoći u istrazi. "Meni jedino nije jasno kako to da vatrogasna postrojba nije te snimke podijelila odmah s tijelima državne uprave po njihovom dolasku u Slavonski brod, a to se dogodilo 28.3. u 13:20 sati", kazao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!