Brođani mogu odahnuti - zabilježbe Župe na njihovu imovinu bit će brisane

21.04.2023.

17:16

Autor: Višnja Ružojčić/HRT/IMS

Župa Gospe Brze Pomoći

Župa Gospe Brze Pomoći

Foto: HTV / HRT

Vlasnici privatnih kuća u Slavonskom Brodu kojima je Župa Gospe Brze Pomoći stavila zabilježbe na imovinu jer je obuhvaćena postupkom povrata - mogu odahnuti! Na prvom je ročištu zaključeno da u većini takvih slučajeva naturalni povrat nije moguć pa će zabilježbe u najkraćem roku biti brisane. 

Podsjetimo, riječ je o imovini koja je crkvi oduzeta u komunizmu, a osim privatnih parcela obuhvaća i dio zemljišta na kojemu se nalazi gradsko groblje, Sveučilište, jedna srednja škola... Ukupno oko 88 tisuća četvornih metara. Župa je povrat sukadno zakonu zatražila prije više od dva desteljeća, ali postupak je sve do sada tekao neobjašnjivo sporo.

- Što je najvažnije za građane čije su nekretnine obuhvaćene postupkom načelni je stav javnopravnog tijela koje vodi postupak da te čestice nikako ne mogu biti naturalno vraćene, dakle iste one koje su oduzete. I u tom smslu potvrđeno je da nema rizika za pravo vlasništva. Samim time smo mi kao ovlaštenik, kao župa voljni unaprijed podnijeti zahtjev za brisanje zabilježebi spora, rekao je Marko Andrijanić, odvjetnik Župe Gospe Brze Pomoći, Slavonski Brod.

- Objašnjenje je zadovoljavajuće. Ako bude tako kako su rekli - bit će dobro, kazao je Antun Radošević, Slavonski Brod.

- Zadovoljna sam jer doći će do brisanja. Neće doći do oduzimanja. Nema nikakve naknade što je sasvim normalno. Tako smo i planirali, kazala je Terezija Praveček, Slavonski Brod.

- Da, pjevam od sreće što su skinuli ono što nisu trebali ni napisati, kazao je Josip Dokuzović, Slavonski Brod.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!