Brođani se prisjećaju najtežeg ratnog dana: najmlađa žrtva godinu i pol

03.05.2021.

17:19

Autor: Višnja Ružojčić, Silvio Stilinović/Dnevnik/B.A./HRT

Živote je izgubilo čak sedmero djece

Živote je izgubilo čak sedmero djece

Foto: Vijesti / HRT

Slavonski Brod na današnji je dan prije 29 godina pretrpio najteži gubitak u Domovinskom ratu. Od granate koju je izbacio agresorski zrakoplov poginulo je 16 osoba, među kojima i sedmero djece. Najmlađe je imalo samo godinu i pol.

Te nedjelje 3. svibnja devedeset druge avioni su se nad Brodom pojavili iznenada, u smiraj dana. Petrovi sinovi igrali su se pred kućom.


- I dok sam se ja snašao, reko' - gdje su mi djeca? Kad sam pogledao, doletio, vidim njih dvojica leže na asfaltu, prisjeća se Petar Crnković.


Šestogodišnji Tomislav poginuo je na mjestu, a stariji Krešimir preminuo je od posljedica ranjavanja nekoliko godina poslije. 

 

Josip Stanić izgubio je cijelu obitelj:


- Majku, suprugu i troje djece... Iznosio sam ih...


U jednom danu poginulo je u gradu 16 osoba. Pakao se nastavio, pa sjećanje na taj ratni svibanj boli mnoge brodske obitelji.


- Moja djeca su stradala, zapravo, naša djeca, tad je poginulo troje djece, između ostalog moj sin 27. svibnja, kaže Zdenka Mijatović.

- Nitko zapravo nikad nije ni postavio pitanje odgovornosti za takve zločine, i to su zločini nad kojima bi se stvarno trebali svaki dan klanjati do zemlje, rekla je Julijana Rosandić, predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata.


Nevinim žrtvama poklonili su se i danas, a nakon više od dva desetljeća dočekali novi zakon o civilnim stradalnicima. Ispravit će nepravdu prema roditeljima poginule djece. 


- Ima roditelja koji nemaju ni za svijeću, pa makar da imaju ljudi od čega svijeću zapaliti, kaže Zdenka Mijatović.


Zakon koji bi im trebao vratiti i dostojanstvo u saborskoj je proceduri, a u primjenu će, nadaju se, u drugoj polovini godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!