07:28 / 14.03.2019.

Autor: P.F./HRT

Brodogradnja - milijarde poreznih obveznika ili stečaj

-

-

Foto: - / -

I brodogradnja mora funkcionirati na tržišnim osnovama. Nema državnih potpora bez kontrola na način kao što je to bilo prije, rekao je Plenković.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je odnos državnih jamstva za brodogradnju od 4,5 milijardi kuna te ulaganja države u Međimurje za mandata ove Vlade od 450 milijuna kuna. Istaknuo je da su ta državna jamstva ostavština prošlih vlada i da njegova sada nema velikog izbora.

- Da bismo zadržali naš kredibilitet, mi moramo te obveze ispuniti. Međutim, ono što je bitno da i ova grana industrije mora funkcionirati na tržišnim osnovama. Nema državnih potpora bez kontrola na način kao što je to bilo prije, rekao je Plenković.

Odluke o tome hoće li Uljanik biti restrukturiran ili će završiti u stečaju, ipak neće biti ovaj tjedan, potvrdio je Plenković. Zatražio je od ministarstava gospodarstva i financija precizne izračune koliki bi bio trošak tih dviju opcija. O brodogradnji je u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" govorio ministar financija Zdravko Marić.
Među ostalim, rekao je da je iz proračuna u brodogradnju uplaćena 3,1 milijarda kuna u posljednja dva mjeseca, a u proteklih 25 godina još čak 35 milijardi kuna. Sada bi novo restrukturiranje Uljanik grupe moglo stajati i do 10 milijardi kuna. 
Marić za HRT: Radnici kažu da su izigrani, to mogu reći i porezni obveznici

Radnici Uljanika ponovno su izigrani - poručili su to svi sindikati koji djeluju unutar gupacije Uljanik. Pozvali su premijera da budućnost radnika i Uljanika u petak bude na dnevnom redu Vlade, kako je i dogovoreno na sastanku u Zagrebu. Sindikati žele odluku o Uljaniku, a Plenković prvo računicu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!