18:54 / 12.03.2020.

Autor: Senka Mošnja/Dnevnik/B.A./HRT

Brodovi bez uređaja za praćenje mogu se provući bez kontrole

-

-

Foto: - / -

Svaki brod koji se usidri u našim vodama mora podignuti žutu zastavu čime traži pristup obali. U ovoj specifičnoj situaciji provode se i dodatne mjere
Udruženje hrvatskih marina od Nacionalnog stožera i mjerodavnih ministarstava zbog koronavirusa zahtijeva hitne upute o postupanju prema nautičarima iz drugih zemalja. Naime, dok je na kopnu sve regulirano, na moru - kojime graničimo s Italijom - ima nejasnoća. U marinama strahuju da bi se neki nautičari mogli uputiti izravno njima, bez regularnog carinskog ulaska.

Svaki brod koji se usidri u našim vodama mora podignuti žutu zastavu čime traži pristup obali. U ovoj specifičnoj situaciji provode se i dodatne mjere.

- Dogovoreno je da sanitarni inspektori i epidemiolozi kontroliraju brod, kad oni daju u našu aplikaciju da je sve u redu, tek nakon toga Lučka kapetanija izdaje slobodni promet s obalom i brod se može vezati, objašnjava Dolores Brenko Škerjanc, kapetanica u Lučkoj kapetaniji Pula.

No, brodovi koji nemaju uređaje za praćenje mogu se i provući bez kontrole.

- Ako mislite na manje brodice, gledajte, tu uvijek postoji mogućnost, ali mi u suradnji s policijom i sanitarnom inspekcijom još nemamo takvih slučajeva, kaže kapetanica.


Takvih se slučajeva pribojavaju u marinama. Da nautičari dođu do njih bez obavljenog carinskog pregleda kojemu su dužni pristupiti u najbližoj luci.

- Imali smo saznanja i prije da pojedini klijenti to ne naprave, nego dođu direktno u marinu. U takvom slučaju želimo znati koje ovlaštenje naše osoblje u marinama ima, kaže Sean Lisjak, predsjednik Udruženja hrvatskih marina.

- Naše osoblje, napose mornari, u direktnom su kontaktu s gostom, uzimaju dokumente od gostiju, komuniciraju s njima i mogućnost zaraze je velika, kaže Ognjen Zenzerović, voditelj recepcije u marini u Puli.

Udruženje hrvatskih marina zahtijeva hitne upute.

- Radi se na uputama za marine, u kontaktu smo s Lučkom kapetanijom, s Ministarstvom pomorstva, odrađujemo prema marinama ovih dana, danas-sutra imat će egzaktne mjere, Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Iako su u marinama ovih dana samo brodovi na vezu, bez gostiju, lijepo vrijeme moglo bi privući talijanske nautičare. Koji možda ne dolaze izravno iz Italije. Ili pak Austrijance i Nijemce čiji su brodovi ondje na vezu. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!