10:42 / 10.04.2022.

Autor: HRT

Broj novozaraženih u kontinuiranom padu, opuštenije u ljetnu sezonu

Dobrica Rončević, glavni epidemiolog, NZJZ PGŽ-a

Dobrica Rončević, glavni epidemiolog, NZJZ PGŽ-a

Foto: HTV / IMS

Nakon dvije godine, u Hrvatskoj su od jučer ukinute gotovo sve mjere. Cijepljeno je 55 posto ukupnog stanovništva, odnosno 70 posto odraslog. Kakvo je stanje u Primorsko-goranskoj županiji, provjerila je Ivana Perić.

Brojke novozaraženih posljednjih su dana znatno manje. Tako je i na području Primorsko-goranske županije.

- Danas imamo 66 novooboljelih, nije bilo puno testiranja, svega nekakvih 550. Činjenica je da je incidencija u kontinuiranom padu već nekoliko tjedana. Očekujemo da će se takav trend nastaviti zato što je veliki dio populacije imuniziran cijepljenjem ili preboljenjem. Virus je uglavnom vrlo infektivan i on je dobrim dijelom zahvatio populaciju čak i neovisno o cijepnom statusu. Naravno, manje pogađa cijepljene. Broj hospitaliziranih je također u padu. Broj trenutno hospitaliziranih, nešto više od 50, ne odnosi se na hospitalizirane zbog COVID-a, nego se u velikoj mjeri odnosi na pacijente koji se zbog drugih bolesti liječe u zdravstvenim ustanovama, odnosno bolnici, a k tome su još i zaraženi COVID-om. To inače vidimo i po činjenici da imamo ili po jednog ili nijednog pacijenta na dnevnoj bazi na respiratoru - rekao je za HTV jutros Dobrica Rončević, glavni epidemiolog iz NZJZ PGŽ-a.

Smatra primjerenim trenutak da se u ljetnu sezonu, koja je sama po sebi manje rizična, uđe opušteno jer nam to trenutna epidemiološka situacija može dopustiti.

- To naravno ne znači potpuno opuštanje. Treba i dalje voditi računa na rizičnim mjestima, a to su zdravstvene ustanove i ustanove socijalne skrbi, odnosno domovi za starije i slično, gdje treba nastaviti nositi maske, primjenjivati opće higijenske mjere kao da smo u intenzivnom epidemijskom valu. Iz jednostavnog razloga što se radi o vrlo osjetljivoj populaciji koja je pod puno većim rizikom da ima teži oblik bolesti - upozorava Rončević.

Uoči Uskrsa, bez maske se ponovno može i u crkvu.

- Mislim da takva praksa neće dovesti do nekakvih posljedica, zato što je virus u ovom epidemijskom valu iscrpio, stanovništvo je imunizirano u velikoj mjeri, i ne očekujemo da bi ta praksa bila za određenu kritiku, rekao je Rončević, upozorivši da i dalje stoji preporuka za nošenje maski gdje su skupine ljudi.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!