07:00 / 10.02.2022.

Autor: Ivica Grudiček/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Broj opskrbljivača vodom drastično smanjen

Broj opskrbljivača vodom drastično smanjen

Broj opskrbljivača vodom drastično smanjen

Foto: Dnevnik / HRT

Vladinom uredbom broj opskrbljivača vodom s dosadašnjih 159 smanjen je na četrdesetak. Iz Vlade tvrde da je riječ o racionalizaciji sustava, a lokalni distributeri da to znači njihovo gašenje. Iz manjih sredina stižu protesti, a u Ivancu su najavili i referendum.


Jeste li za pripojenje Ivkom voda varaždinskom Varkomu ili protiv - referendumsko je pitanje za Ivančane.

U Ivkom vodama dvadesetak je zaposlenih, distribuiraju vodu na području Ivanca, Lepoglave te još četiriju općina.

Tvrtka „Ivkom vode” distribuira gotovo 900 tisuća kubika vode godišnje, upravlja s 450 kilometara vodovoda te sa šest izvora.

No, prema novoj Vladinoj uredbi tvrtku preuzima varaždinski Varkom. Ivanečki je gradonačelnik - protiv. 

- Komunalna tvrtka „Ivkom vode” ispunjava sve zakonske uvjete za javnog isporučitelja. Ima postojeće vodoopskrbno područje i sve kriterije iz članka 104. o vodnim uslugama zadovoljava, rekao je Milorad Batinić, gradonačelnik Ivanca.

Direktor Varkoma smatra da referendum nema smisla jer je riječ samo o pripojenju većem sustavu. Povećanja troškova za građane - neće biti. 

- Smatramo da će to biti dodatni posao i dodatni trošak za nas. Mi kao društvo nemamo nikakav interes i ove objede koje dolaze od strane gospodina Batinića smatramo neutemeljenim, naglašava Bruno Ister, direktor Varkoma.

Kao i u Ivancu, nezadovoljni su i u Svetoj Nedelji. Smatraju da se išlo u geografsko okrupnjivanje koje sa životom - nema veze.

- Mi smo 2015. i 2016. što se tiče investicija pripali pod zagrebačku Vodoopskrbu. No, moram reći da je to jedan mastodont od tvrtke koja u biti ne funkcionira. Još uvijek čekamo određene fakture, rekao je Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje.

Reforma je počela prije nekoliko godina, a u njoj su sudjelovale i jedinice lokalne samouprave - uzvraća ministar Ćorić. Cilj je realizacija velikih projekata poput aglomeracije te racionalizacija poslovanja, zaključuje. 

- Nećemo više imati pet direktora vodno komunalnog poduzeća. Imat ćemo jednog, a ostali će biti šefovi podružnica. To samo donosi neke promjene koje nekima u Hrvatskoj neće biti baš najsimpatičnije, naglasio je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, 8. 2. 2022.

Ćorić zaključuje da je referendum protupravan te da Vladinu uredbu ne može srušiti. U Ivancu su pak uvjereni da će ih barem saslušati. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!