19:35 / 29.05.2021.

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Broj prijava uobičajen, u Kraljevcu na Sutli tri kandidata

O kršenju izborne šutnje

O kršenju izborne šutnje

Foto: Dnevnik / HRT

Kazne za kršenje izborne šutnje su goleme, i do pola milijuna kuna, primjerice za političke stranke. No, sve se više postavlja i pitanje koliko se, prije svega u današnje doba društvenih mreža, uopće može kontrolirati poštuje li se izborna šutnja.


Moderna tehnologija i suvremeni načini doista su mnogo toga promijenili i neke starije zakonske propise poput ovoga učinili teško provedivima.

- Što se tiče izborne šutnje Državno izborno povjerenstvo je dobilo nešto prijava. Nije to ništa veći niti manji broj nego što je bilo u prvom krugu ili na nekim prethodnim izborima. Vjerojatno je bilo isto toliko prijava i prema nadležnim povjerenstvima, ali treba naglasiti da su nadležna niža povjerenstva - općinska, gradska i županijska. One prijave koje je dobio DIP proslijedio nadležnim izbornim povjerenstvima, objasnila je u Dnevniku HTV-a potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Vesna Fabijančić-Križanić.

Na pitanje koliko koncept izborne šutnje uopće ima smisla u današnje vrijeme suvremene tehnologije i društvenih mreža te postoje li suvremeni alati za praćenje i kontrolu rekla je kako je praćenje kršenja izborne šutnje posebno na društvenim mrežama otežano.

- DIP je prije tri godine kod prijedloga nacrta jedinstvenog izbornog zakona predložio zakonodavcu da ako već ne želi ukinuti izbornu šutnju da bar ujednači zakon. Podsjećam, zapriječene su kazne za kršenje izborne šutnje samo u izborima za EU parlament i lokalne izbore, a za parlamentarne i predsjedničke nisu, rekla je Fabijančić-Križanić.

O izlaznosti u drugom krugu

Na lokalnim izborima 2017. godine bila je manja izlaznost u drugom krugu u odnosu na prvi izborni krug.

- Točno je da je na prethodnim izborima izlaznost u drugom krugu bila manja oko 8% u odnosu na prvi krug. U prvom krugu ovih izbora izlaznost je bila na razini prethodnih izbora 201.7. S obzirom na to da u većim sredinama imamo nove kandidate i s obzirom na to da su negdje tijesni rezultati pretpostavljam da će biti i nešto veća izlaznost, no to ćemo ipak vidjeti sutra, rekla je Fabijančić-Križanić.

Objasnila je i zašto u Zagorju u maloj općini Kraljevec na Sutli sutra na listiću ima tri kandidata u drugom krugu dok su drugdje svugdje dva.

Tamo su tri kandidata jer su drugi i treći kandidat u prvom krugu imali jednak broj glasova. Mogu reći da je tamo izgledan treći krug jer od ta tri kandidata može pobijediti onaj koji dobije više od 50% glasova birača koji su izašli na izbore, a ne kao u slučaju dva kandidata kada pobjeđuje onaj koji je dobio više glasova, naglasila je Fabijančić-Križanić.

Prve rezultate nakon sutrašnjeg drugog kruga na kojem se glasuje od 7 do 19 sati doznat ćemo u 20 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!