22:30 / 04.05.2022.

Autor: Šime Vičević/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Brojne reakcije na Milanovićevu najavu veta

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Ivica Galovic / Pixsell

Nižu se brojne reakcije na jučerašnju najavu predsjednika Milanovića da će uložiti veto na ulazak Finske u NATO ako se ne riješi pitanje izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. Dok dio oporbe još razmišlja kako će glasovati u Saboru, vladajući su čvrsto protiv Milanovićevih stajališta i tvrde - predsjednik neće ni moći staviti veto.


O predsjednikovoj najavi veta Gordan Jandroković ima jasno stajalište.

- Biti danas protiv ulaska Finske i Švedske u NATO savez jest udar u solidarnost i savezništvo cijelog demokratskog zapadnog svijeta protiv ovoga što čini Rusija u Ukrajini i ovdje se nesumnjivo radi o proruskim stavovima, rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

Nesumnjivo je da se u međunarodnoj zajednici njegovi stavovi gledaju s velikim čuđenjem, a u zadnje vrijeme i podsmijehom. U HDZ-u tvrde da predsjednik neće ni biti u mogućnosti donositi najavljenu odluku.

- On dolazi iz sustava vanjskih poslova, tako da on jako dobro zna pravila procedura NATO-a i da ne može on uložiti veto, naglasio je Marko Pavić, Klub zastupnika HDZ-a.

Odluka će ići na razini veleposlanika, glasovanje u Saboru. Kako će glasovati - u SDP-u još nisu odlučili.

- Dosadašnji način kako smo vodili vanjsku politiku nije donio nikakve rezultate. Hajdemo u sljedećih nekoliko tjedana vidjeti hoće li ovaj novi pristup, kojeg je započeo predsjednik Republike, donijeti ikakav rezultat i onda, na temelju toga, meritorno odlučiti kako ćemo se postaviti, istaknuo je Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Do kraja tjedna odluku će donijeti platforma Možemo!

- Stavljanje veta zbog situacije s Hrvatima u Bosni i Hercegovini i izbornog zakona ne može koristiti kao poluga pritiska jer o tome neće odlučivati predsjednik. Međutim, kad bismo je koristili, mislim da ne bi dovela do onog željenog rješenja, rekla je Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka.

Milanovićevim stajalištima i dalje se oštro protivi Hrvoje Zekanović, od kojeg je policija jutros uzela iskaz nakon što je prošli tjedan donio u Sabor vrećicu s brašnom. Pozvao je DORH da predsjednika ispita zbog navoda da ga plaćaju arapski investitori. 

- Ili patološki laže ili Zlata Hrvoj-Šipek ne radi svoj posao. Dakle, istražiti, ispitati, zatvoriti, procesuirati ili staviti u ludnicu. Nema treće mogućnosti, naglasio je Hrvoje Zekanović, nezavisni saborski zastupnik.

Zekanović tvrdi - iza Milanovićevih postupaka krije se stvaranje velike koalicije, a glas za Most je, ističe, glas za SDP.

- Ja bih gospodinu Zekanoviću odgovorila da je moguće da je ona vrećica, koju je donio u Sabor, imala nekoliko rupica pa, kada je tako deklarativno i snažno govorio, da je možda i udahnuo više nego što je trebao, rekla je Marija Selak Raspudić, Klub zastupnika Mosta.

I dok vladajuća većina jednoglasno podržava ulazak Finske i Švedske u NATO, dobar dio oporbe - tek treba donijeti jasno stajalište.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!