14:41 / 07.02.2020.

Autor: S.M./HRT/Hina

Brojne reakcije na odluku Ustavnog suda o udomljavanju

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na odluku Ustavnog suda da svima, pod jednakim uvjetima, treba omogućiti udomljavanje uslijedile su brojne reakcije.
Na odluku Ustavnog suda da svima, pod jednakim uvjetima, treba omogućiti udomljavanje uslijedile su brojne reakcije.

Ustavni sud: Istospolni parovi mogu udomiti djecu
Bedeković: Sva postupanja trebaju biti u okviru zakona
Centar za socijalnu skrb ponovno odbio udomitelje
Životni partneri Ivo i Mladen imaju pravo udomiti dijete 

Takav zaključak Ustavni sud je donio razmatrajući prijedloge za ocjenom ustavnosti tri članka Zakona o udomiteljstvu, za koje je niz stranaka, udruga i pojedinaca ustvrdilo da diskriminiraju istospolne partnere.

Šegota: Ovo je velika pobjeda i za djecu bez roditeljske skrbi

Ivo Šegota
koji je sa svojim životnim partnerom Mladenom Kožićem nedavno dobio drugu odbijenicu zagrebačkog Centra za socijalnu skrb za posvajanje, unatoč presudi kojom se daje pravo istospolnom paru da podnese zahtjev za udomiteljstvom djeteta, također je izrazio veliko zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda.

- Presretni smo što je Ustavni sud RH prepoznao naše argumente i presudio u korist životnih partnera. Diskriminacija nije ustavna vrednota Hrvatske, ravnopravnost jest, kazao je Šegota. Ustvrdio je da je ovo velika pobjeda ne samo za njega, Kožića i druge istospolne parove u Hrvatskoj, već i za djecu bez roditeljske skrbi.

Dugine obitelji: Presretni smo, ovo je velik iskorak prema jednakosti za sve građane

LGBT udruga Dugine obitelji ocijenila je kako je odluka pozitivan iskorak prema ravnopravnosti i jednakosti za sve građane neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji.

- Presretni smo i nevjerojatno nam je da smo pobijedili u ovom slučaju, jer u odluci se prepoznaje diskriminacija životnih partnera i partnerica, i ona čini ono što političari već godinama ne čine, a to je pozitivan iskorak unaprijed prema ravnopravnosti i jednakosti za sve građanke i građane Hrvatske neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu, rekao je koordinator Duginih obitelji Danijel Martinović. Sretni su i što je Ustavni sud, kao najviše sudsko tijelo u Hrvatskoj, prepoznao i prihvatio njihovu argumentaciju. Martinović je istaknuo da je fantastično da ovakva odluka Ustavnog suda ubuduće neće dovesti do krive interpretacije u odlukama osoba, centara, ministarstava i izvršne vlasti.

Bačić: HDZ prijedlogom zakona o udomiteljstvu jasno iskazao svoj svjetonazor

- Pročitao sam kakvu je odluku donio sud. Ono što je HDZ-u bitno je da smo jasno iskazali i reflektirali naš svjetonazor. Rekli smo da omogućavamo udomljavanje heteroseksualnim osobama i nismo prihvatili amandman našeg koalicijskog partnera HNS-a, kojim bi se omogućilo udomljavanje istospolnim partnerima, naglasio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Istaknuo je kako u tom smislu sud nije rekao da je zakon neustavan nego da je neustavno ono što u zakonu ne piše. Naložio je državnim tijelima i sudskim vlastima da prilikom takvih zahtjeva odluče na način da jednako vrednuju heteroseksualne i istospolne zajednice.

- Odluke Ustavnog suda moraju se poštivati, kaže Bačić te naglašava da su oni svoj stav iskazali prijedlogom zakona koji je usvojen u Hrvatskom saboru. Bačić je, upitan hoće li se poštivati odluka Ustavnog suda, rekao kako je Upravni sud već jednom postupio u jednom slučaju na način da je omogućio.

Grmoja: Svako dijete ima pravo na oca i majku

Nikola Grmoja (MOST) kazao je da interes djeteta treba uvijek biti na prvom mjestu. 

- Mislim da svako dijete ima pravo na oca i majku, rekao je.

SDP: Sudovi i nadležna tijela dužni su svima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja

Saborski zastupnici SDP-a Sabina Glasovac i Peđa Grbin izrazili su zadovoljstvo odlukom Ustavog suda u kojoj je zaključio da su sudovi i nadležna tijela dužna svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u 'javnoj usluzi udomljavanja'.

Glasovac je podsjetila da je zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu SDP uz potporu 33 zastupnika podnio prije godinu dana kako bi se izbjegla diskriminacija osoba koje žive u formalnom i neformalnom životnom partnerstvu.

- Ova odluka pokazuje da ima smisla upozoravati na nepravdu i boriti se za ljudska prava i dostojanstven život svakog građanina, rekla je. Ocijenila je da je ovo velika pobjeda i veliki dan za ljudska prava jer je Ustavni sud utvrdio da država mora svim osobama pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja.

Peđa Grbin ustvrdio je da je Ustavni sud  posegnuo za dobrim mehanizmom, odnosno, tumačio je Zakon i naredio svim upravnim i sudskim tijelima u Hrvatskoj na koji način da taj Zakon provode u praksi. Pozvao je Centar za socijalnu skrb u Zagrebu da poništi rješenje koji je donio u slučaju životnih partnera Ive Šegote i Mladena Kožića zato što je nakon ovakve odluke Ustavnog suda potpuno neprimjereno tjerati taj par da vodi još jedan sudski postupak u kojem je potpuno jasno koja su njihova prava i koji je njihov pravni položaj.

HNS: Odluka Ustavnog suda otvara put europskoj, tolerantnoj i otvorenoj Hrvatskoj

HNS
je priopćio kako također pozdravlja odluku Ustavnog suda jer "otvara put europskoj, tolerantnoj i otvorenoj Hrvatskoj" te kako je odluka suda potvrda opravdanosti njihovu prijedlogu za ocjenom ustavnosti Zakona o udomiteljstvu u kojem su upozorili na dio koji ne omogućuje udomljavanje djece istospolnim parovima.

Benčić: Očekivana odluka

Članica političke platforme Možemo! Sandra Benčić kazala je da još nisu imali prilike podrobnije analizirati odluku, ali da je Ustavni sud slijedio već prepoznatu praksu Europskog suda za ljudska prava koji je jasno rekao da u području udomljavanja, ali i privatnog te obiteljskog života, ne smije biti diskriminacije na temelju seksualne orijentacije.

- Nadam se da će u svjetlu odluke Ustavnog suda DORH razmotriti kaznenu prijavu i odlučiti se na pokretanje postupka kako bi stali na kraj samovolji tijela državne vlasti, poručila je Benčić.

Markić: Ustavni sud je kao političko tijelo HDZ-a i SDP-a prekoračio ovlasti i donio štetnu odluku Predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić ocijenila je pak da je Ustavni sud "kao političko tijelo HDZ-a i SDP-a" prekoračio svoje ovlasti i donio odluku štetnu za djecu bez roditelja i za demokraciju u Hrvatskoj. Naglašava da zakone u Hrvatskoj donose saborski zastupnici koje su izabrali hrvatski birači te ističe da Ustavni sud nema mandat naroda niti demokratski legitimitet naložiti sudstvu i upravi da zakon tumače suprotno tome kako on glasi, odnosno kako su ga izglasali predstavnici građana.

Vigilare: Odluka Ustavnog suda protupravna, prekoračili su ovlasti i narušili pravi sustav

Udruga Vigilare
objavila je kako je Ustavni sud u svojoj odluci djelovao protupravno i prekoračio svoje ovlasti te naštetio pravnom sustavu Hrvatske.

- Suspendirali su vladavinu prava, uzurpiravši ovlasti Hrvatskog sabora kao najvišeg zakonodavnog tijela u Hrvatskoj, navode u objavi iz Vigilarea. Istaknuli su kako je odluka protiv interesa djece te kako bi centri za socijalnu skrb trebali postupati u skladu s odredbama postojećeg Zakona o udomiteljstvu. Iz Vigilarea smatraju kako je ovo još jedan korak prema "revolucionarnoj dekonstrukciji obitelji i moralnih vrijednosti" u Hrvatskoj.

Zekanović: Odluka Ustavnog suda je politička

- Ustavni sud isključivo može govoriti o tome je li neki zakon ustavan ili nije, pa ga vratiti na raspravu u Hrvatski sabor. E, sad zašto Ustavni sud Zakon o udomiteljstvu nije vratio?  Nije ga vratio zbog jednostavnog razloga jer kada bi došao u Sabor HDZ bi bio u velikom problemu, ocijenio je saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović.

Kako je rekao, onda bi HDZ morao prihvatiti zakon koji odgovara SDP- u.

- Ono što bi on kao hrvatski suverenist napravio je to je da se u taj zakon stavi da isključivo ljudi u bračnoj zajednici mogu usvajati djecu, što je po njemu jedino logično.
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!