Brojni Karlovčani spas od vrućina potražili u rijeci Korani

01.07.2022.

19:25

Autor: Tanja Kuturovac/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Brojni Karlovčani spas od vrućina potražili u rijeci Korani

Brojni Karlovčani spas od vrućina potražili u rijeci Korani

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Karlovac je danas jedan od najvrućih gradova u zemlji. Temperatura se popela na 35 stupnjeva, ali uz četiri rijeke i brojne parkove koji nude spas u hladovini, vrućinu je lakše izdržati.

Nije još ni podne, a u karlovačkom perivoju 35 Celzijevih stupnjeva. Ipak, zelenilo i debeli hlad čine razliku. No ima i onih koji na suncu moraju biti. Treba istovariti 10 metara drva i to je tek početak.

Za takve - liječničkih preporuka nikada dosta. Zaštititi tijelo odjećom ili kremom te uzimati tekućinu i kada niste žedni.

- Nitko od nas ne pije nikad dovoljno, pijemo tek kad ožeđamo, to je već kasno, tako da je preporuka svima, pijte, imajte nekakvu tekućinu, rekla je Gordana Kranjec, liječnica u Zavodu za hitnu medicinu Karlovačke županije.

Rijeka Korana u središtu grada na ugodnih je 26 stupnjeva, najbolji recept da se rashladite. Ili se samo odmarati. Pronaći svoj hlad pod suncem.

- Uopće nemam osjećaj da je vruće kad si u hladu, ovak uz rijeku, pogotovo uz taj vjetrić koranski, kaže nam jedan od onih koji su na Korani potražili spas. 

Sigurno su tako razmišljali i prije 80-ak godina. Potvrđuje to i dnevnik karlovačke obitelji Katzler koji datira iz tog vremena. Podatak iz srpnja 1939. govori o čak 45 Celzijevih stupnjeva.

- Danas se nešto žalimo da to nikada nismo doživjeli, ne znam dal je sjećanje krhko ili smo se mi previše razmazili sa klima uređajima i klimama u autu, sve nam je nešto teško, rekla je Morana Rožman, voditeljica Katzlerovog paviljona.

Ljeto je tek počelo, imamo još vremena naviknuti se na visoke temperature, ali i pronaći način kako ih iskoristiti i u njima - uživati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!