14:56 / 29.01.2018.

Autor: HRT

Brumnić: Zamislite da trebate sedam dana doma čuvati ostatke ribe

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zagrebački SDP najavio je da neće podržati prijedlog odluke o otpadu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.
Zagrebački SDP najavio je da neće podržati prijedlog odluke o otpadu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji će se naći na sjednici Gradske skupštine 30. siječnja. Ocjenjuje da je riječ o potpuno promašenoj odluci, napravljenoj bez prethodne analize, koja ne odgovara današnjem vremenu.

Svjedoci smo još jedne potpuno promašene odluke. Kada pogledate ovu odluku o otpadu, pokazuje se jedan potpuno nesustavan pristup. Rješenje je napravljeno bez ikakve analize te ne odgovara današnjem vremenu i onomu što je Gradska skupština na nekoliko svojih tematskih sjednica o otpadu u posljednja dva mandata zaključila. Cijela ova odluka napravljena je tako kako je zbog nesposobnosti davatelja usluga - Čistoće te Gradske uprave, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik zagrebačkog Kluba gradskih zastupnika SDP-a Zvane Brumnić.

Istaknuo je da je Gradska skupština tražila da pristup bude individualan, da građani budu sudionici toga, odnosno da budu honorirani da razdvoje otpad, te je ocijenio da je ovakva gradonačelnikova odluka uranilovka u kojoj će svi građani platiti nesposobnost Gradske uprave, ali i podružnice Zagrebačkog holdinga - Čistoće koja je davatelj te odluke. Bilo bi, kaže Brumnić, danas logično iskoristiti najmodernije tehnologije kada smo već zakasnili napraviti neke stvari na vrijeme, ne bi li to prikupljanje otpada na onu razinu na koju to želimo.

Građani bi trebali plaćati otpad koji odlože. Ne može ideja odluke biti da se troškovi prebace na građane, već da građani koji naprave manje otpada i koji razdvajaju, da za to budu honorirani. Tehnologija je došla da te razine da smo mogli, kada pogledate u odluci, za cijenu jedne kazne imati čipirane kante s vaganjem, što bi značilo da bi svaki građanin imao karticu s kojom bi otvorio čipirani spremnik u kojem bi, kada ubaci otpad on bio izvagan i njemu bi bio pridružen trošak koji je napravljen
, istaknuo je.

Kao još jedan problem u gradonačelnikovoj odluci o načinu pružanja javne usluge prikupljanja otpada izdvojio je učestalost odvoza miješanog komunalnog otpada te biootpada - jedanput tjedno. Zamislite sedam dana doma čuvati ostatke ribe. Nema boljeg primjera što će se dogoditi građanima koji bi trebali jedanput u tjedan dana odložiti biorazgradivi otpad. Sedam dana bi građani doma trebali imati u vrećici od 30 litara otpad koji truli i smrdi, kazao je Brumnić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!