Bruse se zadnji detalji paketa mjera

07.09.2022.

12:40

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/P.F./HRT

Novčanice

Novčanice

Foto: HTV / HRT

Udar zbog poskupljenja energenata i inflacije na građane i gospodarstvo, kako je već najavljeno, trebao bi olakšati Vladin paket mjera vrijedan oko 6 milijardi kuna. Svi detalji bit će objavljeni sutra na sjednici Vlade, a uoči sjednice održan je redoviti sastanak užeg kabineta.

- Na sjednici užeg kabineta Vlade brusili su se posljednji detalji jesenskoga paketa mjera. Nakon što je premijer Andrej Plenković obrise mjera predstavio u ponedjeljak stranačkim tijelima HDZ-a, a jučer koalicijskim i socijalnim partnerima, sutra možemo očekivati službeno objavljivanje mjera javnosti, izvijestio je novinar HRT-a Šime Vičević.

- Taj paket mjera odnosit će se i na ublažavanje cijena struje i plina, a bit će usmjeren i na građane odnosno na kućanstva i na poduzetnike te javne ustanove poput bolnica, škola i vrtića. Poseban naglasak i fokus bit će stavljen na one najugroženije skupine poput umirovljenika, a dobar dio ovoga paketa, kako doznajem, odnosit će se i na male i srednje poduzetnike, dodao je.

- Rast cijena energenata bit će ograničen na način da će građanima, prema pretpostavkama, biti lakše plaćanje mjesečnih računa. Također će se voditi briga da poduzetnici mogu očuvati radna mjesta i zaokružiti svoje mjesečne financijske konstrukcije. Što se tiče javnih ustanova, one bi se trebale modificirati na taj način da će struju plaćati prema za njih nešto isplativijim tarifama, a što također doznajem je i mogućnost da će se ograničiti cijena osnovnih životnih namirnica koje kupujemo svaki dan. Također moguće je računati i na određene porezne olakšice, istaknuo je.

- U svakom slučaju, premijer Plenković je taj paket nazvao sveobuhvatnim i snažnim, a kako će u konačnici izgledati, doznat ćemo sutra, rekao je na kraju javljanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!