12:10 / 18.08.2020.

Autor: BoriS Kanazir/Dnevnik/IMS/M.B./M.Š/P.F./A.Z./HRT

Brza i žestoka promjena vremena: kiša, tuča, bujice, pijavice, a na kraju i duga

-

-

Foto: - / -

Meteorolozi najavljuju brzu i kratkotrajnu, ali žestoku promjenu vremena s pljuskovima, grmljavinom i tučom. Na Jadranu su moguće i pijavice.
Dijelove Hrvatske zahvatile su poslijepodne obilne kiše i pljuskovi te jaki naleti vjetra na obali, ali i unutrašnjosti. Najgore je bilo u Vidovcima, u Požeštini. Mjesto je završilo pod bujicom vode. Deseci litara kiše pali su na požeškom području u samo nekoliko sati. U naselju Vidovci mještani kažu da je ovakva poplava kod njih dosad neviđena. Mještani i hitne službe činili su sve da spriječe bujicu. Šteta koju je za sobom ostavila, tek će se procjenjivati.

U Vidovce je stigao i požeški gradonačelnik. Uz prirodu, za ovu poplavu odgovorni su, kaže, i ljudi.

- Svi oni balvani, sve ono što su naši sugrađani neodgovorni bacali, to nam se sad spustilo niz rijeke, niz ovaj potok koji, evo vidite iza mene, radi veliku štetu svim našim sugrađanima, rekao je gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Nevrijeme u Dalmaciji

Poslijepodne područje grada Dubrovnika i okolicu zahvatilo je grmljavinsko nevrijeme, kao i područje otoka Vira. 

Oko 12 sati jaka grmljavina nagovijestila je kako u Dubrovnik stiže nevrijeme s pljuskom koje je počelo u 15 sati i trajalo oko 45 minuta pa su se niz ulice podno Srđa slijevali i potoci.

Zadarsko područje, posebice otok Vir, zahvatilo je veliko nevrijeme u utorak oko 15 sati. Nakon olujnog vjetra koji je nosio luft madrace i ručnike neopreznih turista počeo je obilan pljusak praćen jakim sjeverozapadnjakom te grmljavinom. Nevrijeme je potrajalo oko pola sata.

Ana Zadro fotografirala je pijavicu u Martinšćici na otoku Cresu oko 12:10.

Pogledajte kako je izgledalo nevrijeme u Dubrovniku i na Viru te pijavicu:


Nevrijeme je pogodilo i područje Zagvozda. Jako nevrijeme praćeno tučom stvaralo je probleme u prometu na autocesti.

Video: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ogromni pljusak i tuča sručio se i na Biograd na moru. Romi T. na twitteru je objavio kako nakon pljuska mogu na ulice i zaigrati vaterpolo.

A nakon kiše ili, u dubrovačkom slučaju, uz kišu, dolazi sunce, za kraj ove brze i žestoke, ali kratke promjene vremena.

Detaljna prognoza za iduće dane: U srijedu još pljuskovi pa se opet hladovina lovi

Promjena vremena s pljuskovima, grmljavinom i tučom

Tuča u Međimurju bila je samo je uvod u ono što danas očekuje i ostale dijelove Hrvatske.

Meteorolozi su najavili brzu i kratkotrajnu, ali žestoku promjenu vremena s pljuskovima, grmljavinom i tučom, na Jadranu s mogućim i pijavicama. Nažalost, to se i ostvarilo.

- Treba naglasiti da je lokalno moguće i izraženije nevrijeme, što podrazumijeva i mogućnost tuče, prolazno jakog pa i olujnog vjetra, a u kratko vrijeme može pasti i veća količina kiše, što zemlja ne može tako brzo upiti pa su, posebno u urbanim sredinama, moguće i bujične poplave. Na Jadranu se ne može isključiti i mogućnost pojave pijavica. Ipak prema kraju dana vrijeme će se polako smiriti i onda će nam stići nekoliko stabilnih i pravih ljetnih dana- poručuje dr. sc. Tanja Renko, prognostičarka DHMZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!