Brže do nalaza na Covid-19

19.02.2021.

16:11

Autor: Hina

Laboratorij za brzu molekularnu dijagnostiku u Rijeci

Laboratorij za brzu molekularnu dijagnostiku u Rijeci

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

U Objedinjenom hitnom bolničkom prijamu riječkog KBC-a na Sušaku predstavljen je u petak prvi laboratorij za brzu molekularnu dijagnostiku u hitnoj medicini u Hrvatskoj.


Taj je laboratorij razvijen u suradnji Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i KBC-a Rijeka. Omogućit će, uz ostale prednosti, značajno skraćenje vremena za dijagnostiku koronvirusa na samo tri do šest sati.


Ravnatelj riječkog KBC-a Alen Ružić rekao je da je KBC jesenski drugi val pandemije COVID-a dočekao bez vlastitih dijagnostičkih uređaja.


- Uskoro je počeo raditi prvi PCR laboratorij u KBC-u, a zahvaljujući novim znanstvenim spoznajama, sad se pokreće i ovaj laboratorij za brzu molekularnu dijagnostiku, rekao je Ružić. Važno je da se nalazi na lokalitetu hitnog prijama, pa se smanjuju troškovi transporta, zaštitne opreme i povećava razina sigurnosti za pacijente i osoblje KBC-a od prodora koronavirusa, istaknuo je.


Ružić je izvijestio da je taj korak učinjen u sklopu nastojanja KBC-a u razvoju translacijske medicine, odnosno primjene znanstvenih metoda i spoznaja u kliničkoj praksi.


Pročelnik Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci Stipan Jonjić rekao je da je pokretanje laboratorija za brzu molekularnu dijagnostiku primjer integracije novih kliničkih istraživanja i temeljnih medicinskih znanosti. Pokazalo se da se uz malo volje i energije može učiniti mnogo, naveo je.


Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić ocijenio je da je to veliki doprinos i napredak u liječenju, te dokaz da se nova uprava KBC-a Rijeka brzo prilagođuje i reorganizira u okolnostima pandemije.


Istaknuo je da je Ministarstvo zdravlja za ovaj laboratorij, vrijednosti 440 tisuća kuna, izdvojilo 125 tisuća. Podsjetio je da je Ministarstvo uložilo i 537 tisuća kuna u uređenje prvog PCR laboratorija u riječkom KBC-u.


Plazonić je najavio mogućnost otvaranja farmaceutskog fakulteta u Rijeci, a u tom postupku bi se, rekao je, povezali ne samo Sveučilište u Rijeci i KBC, nego i gospodarski subjekti, koji bi imali korist od kadrova školovanih na tom fakultetu.


Galerija
Otvaranje leboratorija za brzu molekulranu dijagnostiku u Rijeci, Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Laboratorij za brzu molekularnu dijagnostiku u Rijeci, Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

- Zaštita cijelog bolničkog sustava mora ići od početka i samim time znači jednu modernu, danas nezaobilaznu i nužnu dijagnostiku koju smo stavili na sama vrata bolnice i dostupna je najkritičnijim pacijentima. To je najveća važnost ovog laboratorija, kazala je pročelnica OHBP-a KBC-a Rijeka  Martina Pavletić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!