08:46 / 18.01.2019.

Autor: V.K./HRT

Brze pretrage krvi u liječničkim ordinacijama za dva mjeseca

-

-

Foto: - / -

Je li život devetogodišnjeg dječaka iz Metkovića mogao biti spašen da su pedijatrijske ordinacije i Hitna pomoć imali CRP analizator?
Je li život devetogodišnjeg dječaka iz Metkovića mogao biti spašen da su pedijatrijske ordinacije i Hitna pomoć imali CRP analizator?
O tome zašto ga nemaju i hoće li to promijeniti novi pravilnik koji je u izradi, danas se razgovaralo u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" s gostima Ivanom Delić, zamjenicom predsjednice Hrvatske komore medicinskih biokemičara, Vilijem Berošem, pomoćnikom ministra zdravstva, i Vikicom Krolo, predsjednicom KoHOM-a.

Grad Metković želio je donirati uređaj za brzu analizu krvi, no Komora medicinskih biokemičara tomu se protivila.

- Rad na takvom uređaju mora biti potkrijepljen pravilnikom. Naš pravilnik iz 2005. ne pokriva sva današnja saznanja o kontroli kvalitete sustava rada na ovome uređaju, ističe Delić i dodaje kako se ta pretraga obavlja uz pacijenta izvan laboratorija, a radi ga osoblje koje nije laboratorijsko.
-  Da bi se nalazi mogli točno određivati, potrebno je regulirati sve korake, rekla je Delić.

Delić naglašava kako pravilnik govori o tome tko radi analize, o verifikaciji uređaja i usporedivosti rezultata koji se dobiju na takvom uređaju koji nije toliko precizan kao onaj u biokemijskom laboratoriju.

Beroš je istaknuo da su u Ministarstvu uvidjeli da stari pravilnik nije dostatan i krenuli u izradu novog u suradnji s Komorom medicinskih biokemičara, KOHOM-om, liječničkom komorom i Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu.
- Novi pravilnik bit će donesen za najviše dva mjeseca, naglasio je Beroš i dodao kako će tada biti moguće upotrebljavati te uređaje u ordinacijama.

Krolo je rekla da pozdravlja ovu promjenu s obzirom na to da je riječ o medicini 21. stoljeća.
- Ovo će nam dobro doći. Najviše nam je potrebno ovakvih aparata za brzu dijagnostiku u ambulantama hitne medicinske pomoći i u ambulantama na otocima koje su daleko od bolnica, ističe Krolo.
Beroš je istaknuo kako je osigurano 45 milijuna kuna za 6 brzih brodica izuzetnih maritimnih sposobnosti za potrebe otoka. Na 12 punktova, duž cijele obale i na otocima, bit će kemijski analizatori koji će omogućiti procjenu je li neki bolesnik doista u hitnom stanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!