08:14 / 20.12.2020.

Autor: Sanja Smiljanić Grubišić/Potrošački kod/HTV/IMS/V.G.

Brži internet i strah od zračenja

FOTO: Potrosački kod/HRT

FOTO: Potrosački kod/HRT

Foto: - / HRT

Nova 5G mreža stigla i u Hrvatsku. Za sada je dostupna u većim gradovima, njih 14.
Brzina, kapacitet, latencija, pouzdanost - to su glavne karakteristike nove 5G mreže koja je stigla i u Hrvatsku. Za sada je dostupna u većim gradovima, njih 14. Oko nove tehnologije lome se koplja jer dio stručnjaka smatra da je zračenje štetno, dok dio njih poručuje da bez razvoja tehnologije nema ni razvoja društva.

➡️  5G mreža i zračenje, evo što kaže struka

Otoci, obala i ruralne sredine muku muče s internetskom i mobilnom vezom. Uvođenjem nove tehnologije, 5G mreže, taj bi se problem u budućnosti trebao riješiti jer će omogućiti brži i bolji pristup internetu, brži odaziv mreže te osjetno veću povezanost uređaja.

- Glavne karakteristike 5G mreže su velika brzina prijenosa podataka, niska latencija – kratko vrijeme potrebno da se signal prenese s točke A na točku B, umrežavanje velike količine uređaja, puno više nego na 4G, pojašnjava Tanja Goja, voditeljica 5G projekta u Hrvatskom Telekomu.

- To su pouzdane komunikacije s malim kašnjenjem, što će biti osobito važno u prometu, od autonomne vožnje do upravljanja dronovima. Jedan od svježih koraka što se najavljuje za 5G je veliki porast korisnika, ne ljudi. Uređaji će među sobom komunicirati, kaže Davor Bonefačić sa Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije FER.

Predstavnici hrvatske IT zajednice pozdravljaju odluku o uvođenju 5G mreže jer veća brzina pristupa internetu otvara nove tehnološke i gospodarske mogućnosti. Od toga, ističu, veliku bi korist mogle imati male i srednje informatičke tvrtke. I njima je, dodaju, važno da se uvode nove tehnologije koje nisu prijetnja zdravlju.

- Jedan doktor će doslovce moći na daljinu upravljati robotskom rukom, a zahvaljujući malom kašnjenju moći će u trenutnom vremenu obavljati sve precizne operacijske zahvate. Doći će do unapređenja kvalitete života u dijelovima svijeta gdje svaki specijalist ne može biti dostupan, a robot možemo poslati i tako unaprijediti zdravlje korisnika, kaže Kruno Čosić, IT novinar.

- Remen će također biti spojen na internet. Moći će analizirati količinu hrane koju smo pojeli i reći da stanemo. Promet će biti automatiziran, dodaje Čosić.

Dio znanstvenika poručuje da se ne protive uvođenju 5G mreže, ali zahtijevaju istraživanje posljedica zračenja te mreže na ljudsko zdravlje. Iz HAKOM-a poručuju da nadziru razinu zračenja u Hrvatskoj koja su prilagođena međunarodnim i hrvatskim propisima.

- HAKOM će i dalje voditi sve mjere provjeravanja baznih stanica. Sve bazne stanice koje su u granicama propisanim od strane ministarstva zdravstva moći će biti u funkciji kao i do sada, kaže Krešimir Mazor iz HAKOM-a.

- Odustajanje od takve tehnologije bi značilo značajno tehničko zaostajanje. Ne možemo biti jedna od nekoliko država u Europi koja bi rekla: mi ne želimo takvu tehnologiju. I tako Hrvatska mora hvatati korak s ostalim zemljama EU i svijeta ako želimo nešto napraviti za poticanje gospodarstva, smatra Bonefačić.

5G mrežom za sada je pokriveno 14 gradova i milijun stanovnika. Novom tehnologijom bit će umrežena cijela zemlja za pet ili najviše sedam godina. Mlađe generacije odrastaju uz nove tehnologije i život im je nezamisliv bez internetske veze. Oni malo stariji od toga ne zaziru, ali ponavljaju - nove tehnologije ne bi trebale postati dominantnije od ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!