11:50 / 24.11.2020.

Autor: Dnevnik1/IMS/HRT/Hina

Brzi testovi u Krapinsko-zagorskoj, Karlovačkoj županiji i Osijeku

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon Zagreba počelo je brzo testiranje i u drugim županijama.
Nakon Zagrebačke županije i Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije jutros je počeo primjenjivati brze antigene testove za detekciju bolesti COVID-19. ➡️Koronavirus - najnovije informacije ➡️Sve o koronavirusu  ➡️Prednosti i mane brzih testova

Zasad je kupljeno 1200 testova i primjenjuju se isključivo pri trijaži pacijenata i odlukama o hospitalizaciji. Tako, kažu, Hitna pomoć radi brže, a sustav se štiti od prodora virusa.

- I pacijenti koji su COVID pozitivni nas zovu zbog svojih tegoba. Uglavnom su to problemi s disanjem, objašnjava Mirta Šašić, liječnica hitne medicine. 

- S obzirom na to da smo se već našli s par slučajeva gdje čovjek nije siguran, a na terenu bi bilo dobro da znamo kako se ponašati s tim pacijentom dalje. Znači, u kojem smjeru da idemo. Je li pacijent za hospitalizaciju, ili ostaviti kod kuće za simptomatsko liječenje, tako da će nam ti testovi jako puno pomoći u odluci, govori Sanja Franc Martinčić, prvostupnica sestrinstva u Zavodu za hitnu medicinu.Karlovačka županija bilježi nova 83 slučaja zaraze koronavirusom. Jedna je osoba, starije životne dobi - preminula. Na bolničkom je liječenju, u Karlovcu i Ogulinu, ukupno 65 osoba, od toga ih se petero liječi na respiratoru, a jedna osoba je na visokom protoku kisikom. I u toj županiji će uskoro početi s antigenskim testiranjima, za što je nabavljeno 2 tisuće testova.

- Ljudi iz rubnih područja, znači govorimo o Rakovici, Cetingradu, Lasinji, Kamanju, Žakanju, moći će onda obavljati ta testiranja u svojim domovima zdravlja, u svojim ambulantama, budući da imamo 75 timova obiteljske medicine koji će u sustavu domova zdravlja organizirati testiranje antigenskim testovima, govori Vesna Hajsan Dolinar, načelnica Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.I u Osijeku antigenska testiranja

Po prvi put u Osijeku su rađena i antigenska testiranja na 31-oj osobi i svi su bili pozitivni. Tako je u zadnja 24 sata na području županije zabilježeno ukupno 210 novopozitivnih osoba na koronavirus, ističu iz županijskog Stožera CZ.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!