Bubaš: Brzi testovi za samotestiranje samo putokaz

17.05.2021.

07:42

Autor: Dobrojutro, Hrvatska/P.F./HRT

Marija Bubaš

Marija Bubaš

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U hrvatske ljekarne uskoro nam stižu brzi kućni testovi na koronavirus. Testovi za samotestiranje odobreni su na razini Europske unije. 

- To su testovi za samotestiranje i riječ je o orijentacijskim testovima, koji nemaju dijagnostičku vrijednost. Osobi sa simptomima oni su orijentir. U slučaju pozitivnog testa, a i u slučaju negativnog, pogotovo kod osobe sa simptomima, takav test trebalo bi potvrditi PCR testom, rekla je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" primarijus Marija Bubaš iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Do danas se nije moglo doći do brzih antigenskih testova za opću populaciju. Dosad su ih koristili zdravstveni djelatnici kad je potrebna brza trijaža ili u kolektivima kada se želi spriječiti širenje zaraze. Ti testovi služe sa samotestiranje, najčešće će to biti laik, a ne zdravstveni djelatnik. Nisu tako pouzdani i treba ih potvrditi, oni su samo putokaz, naglasila je.

Testovi za samotestiranje nedovoljno pouzdani

- Nedovoljno su pouzdani, test mora imati pouzdanost višu od 97%, a ovi testovi za samotestiranje imaju znatno manju osjetljivost, dodala je te objasnila da se uzimaju testovi iz sline, brisovi iz obraza ili sluznice nosa.

Na pitanje jesu li laboratorijski testovi sada 100% pouzdani jer se događalo da su se neki testirali više puta pa su bili pozitivni, pa negativni pa opet pozitivni, rekla je da laboratorijsko testiranje ovisi o uzimanju uzorka.

- Nekad smo ima mali broj kopija virusa i teško ga je "uhvatiti". Zato i takvo testiranje ne treba raditi kada to osoba poželi, nego kada je to opravdano, objasnila je Bubaš.

Samotestiranje ima svoju primjenu, ali sa zrnom soli

Brzi testovi za samotestiranje su samo orijentacija i ako su pozitivni, ne treba ići među ljude nego obavijestiti liječnika i ići na potvrdu na PCR test. 

- Oni imaju svoju primjenu, ali sa zrnom soli. Ako je osoba pozitivna, to je putokaz osobi u kojem smjeru treba ići. Negativni nalaz ne govori puno. Ako imate simptome, treba se obratiti liječniku i promisliti jesmo li bili s nekim u kontaktu i dopustiti da zdravstveni djelatnik procijeni koji je rizik da se radi o zarazi koronavirusom, rekla je Bubaš.

Dodala je da se zasad ne zna datum kada će stići u ljekarne.

Cijepljenje sigurnije od vožnje automobilom

- Cijepljenje je daleko sigurnije od vožnje automobilom. Ljudi, dođite na cijepljenje, prijavite se, uputila je poziv građanima te dodala kako punktovi za masovno cijepljenje funkcioniraju kako treba, pogotovo u Zagrebu. Pohvalila je kolege na terenu u svim županijama jer, kako je rekla, odrađuju lavovski posao.

Alat koji spašava živote

Prvom dozom u Hrvatskoj je cijepljeno više od milijun ljudi, više od 26%, i taj broj raste. 

- U posljednja dva dana cijepljeno je gotovo 80.000 ljudi. Mislim da cijepljenje ide dobro, rekla je te istaknula da i prva doza daje jako visoku zaštitu.

- Netko tko nije primio dvije doze ipak je zaštićen od težeg oblika bolesti i umiranja i treba se cijepiti jer to je alat koji imamo, a koji spašava živote, naglasila je na kraju Bubaš te dodala da Hrvatska tu radi dobar posao. Treba se cijepiti i onda će se vratiti "staro normalno", istaknula je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!