Bubaš: Nove mjere treba prihvatiti, a ne im se odupirati

17.11.2020.

07:26

Autor: Jasmina Popović/"U mreži Prvog"/I.Z./HRT

default error photo
Kako se Vukovar i Škabrnja epidemiološki pripremaju za ovogodišnji Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje?
Pomoćnik ministra unutarnjih poslova za Civilnu zaštitu Damir Trut kazao je u emisiji "U mreži Prvog" kako Nacionalni stožer civilne zaštite i epidemiolozi prate situaciju i analiziraju je te sukladno analizama i preporukama Stožer donosi određene mjere.

➡️ Covid-19 - najnovije informacije
➡️ Počast žrtvama Vukovara i Škabrnje
➡️ Plenković: Boris Milošević ide u Vukovar
➡️ Škoro o Vukovaru, sukobu Milanović-Plenković te članstvu u HDZ-u
➡️ Milanović u srijedu dolazi u Vukovar 

Dodao je da su te mjere umjerene da bi moglo gospodarstvo moglo funkcionirati, ali i da bi štitili i stanovništvo. Kazao je kako se mora balansirati između mjera da ne bi imali veliku štetu.

Mjere će se donositi sukladno situaciji

Trut je kazao kako su brojevi zaraženih zabrinjavajući, te da smo u sredini Europske unije po broju zaraženih, ali još uvijek brojevi nisu alarmantni, te da će sukladno daljnjoj situaciji Nacionalni stožer civilne zaštite donijeti moguće druge mjere. Trut je rekao kako su sve odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite postale i politička tema, a ne samo epidemiološka, te vjeruje da su sve političke elite na istom kolosijeku, imali bi bolje rezultate, a ne bi zbunjivali javnost.

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš kazala je kako smatra da u Hrvatskoj još uvijek postoji mogućnost "stezanja"obruča oko okupljanja ljudi. Dodala je kako je zdravlje zaposlenih jednako zdravlje gospodarstva.

Dodala je kako je zdravlje zaposlenih jednako zdravlje gospodarstva. Naglasila je kako se svi trebaju uključiti u suzbijanje virusa, a ne da pojedinci iz udobne fotelje komentiraju odluke Stožera.

- Ako Stožer jednoga dana kaže - smanjit će se okupljanja, skratit će se radno vrijeme određenih djelatnosti, onda da to prihvatimo kao nešto što je potrebno i nužno, a ne da se tome opiremo, poručila je Bubaš.

Brzi antigenski testovi za županije s većom stopom incidencije

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova za Civilnu zaštitu Damir Trut rekao je kako u Hrvatskoj se svakodnevno provodi nešto manje od deset tisuća testiranja dnevno, jer epidemiolozi žele što više spriječiti moguću zarazu. Istaknuo je kako sada postoje i brzi testovi.

Bubaš je kazala kako testove koje imamo treba usmjereno primjenjivati prema onome za što su napravljeni i za što postoje. Dodala je ako je zlatni standard PCR test treba ga koristiti tamo gdje se želi postići određena brzina, ali jednaku primjenu su našli i brzi antigenski testovi. Istaknula je kako se njih planira provoditi u županijama gdje je stopa incidencije veća.

Za Vukovar i Škabrnju strogi epidemiološki okviri

Naglasila je kako se ovogodišnji događaji za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje događaju na otvorenom, te da za njih postoje strogi epidemiološki okviri. Poručila je kako se nada će organizatori napraviti sve da se ti epidemiološki okviri i poštuju.

Ravnateljica Opće bolnice u Vukovaru Vesna Bosanac rekla je kako su u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima i u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici u Vukovaru dobro organizirani te da imaju jedan odsjek koji se bavi dijagnostikom i liječenjem bolesnika s Covidom u sklopu internog odjela. Dodala je kako je ljeto bilo zadovoljavajuće, ali da su unazad deset dana brojke porasle. Dodala je kako se pacijenti s teškim oblikom bolesti - koji zahtijevaju ventilaciju i respiratore, šalju u respiracijski centar KBC-a Osijek.

Naglasila je kako su spremni i da bolnice funkcioniraju ne samo za Covid pacijente već i za druge pacijente.

Bosanac je kazala kako su pojačane sve službe da se obilježi Dan sjećanja na Vukovar. Trut je kazao kako je sve spremno da se pazi na epidemiološke mjere, te da će oko dvjestotinjak COVID redara paziti da se te mjere poštuju kao i osobe iz civilne zaštite.

Poručio je kako je Županijski stožer civilne zaštite dao preporuku da ugostiteljski objekti budu zatvoreni, no o tome će raspraviti Nacionalni stožer pa će se donijeti odluka. Naglasio je ako se takva odluka i donese, posljedično tome neće biti prostora za druženja. Pozvao je ljude da u što manjem broju idu u Vukovar, da se zaraza ne bi širila.

"Treba se ponašati odgovorno"

Bubaš je kazala kako se osobe koje imaju simptome trebaju ponašati odgovorno, te ostati u svojim domovima, da ne bi moralo doći do novih mjera- smanjivanja okupljanja, skraćivanja radnog vremena određenih djelatnosti i slično kao što je u ostatku Europe. Bosanac je pozvala ljude da se pridržavaju mjera.

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!