Bučanac : "Vlada bi mogla prestati igrati tenis s Pulom"

05.11.2018.

20:36

Autor: HRT

default error photo
Gosti teme dana bili su: zamjenik predsjednika Štrajkaškog odbora 3. maja Boris Bučanac i predsjednik Štrajkaškog odbora Uljanika Boris Cerovac.
Radnici 3. maja bili su jasni: traže da im se omogući nastavak proizvodnje, izdvajanje iz Uljanik grupe i pronalaženje kvalitetnog novog partnera. Traže i uključivanje u procese pregovaranja s mogućim partnerima i izrade programa restrukturiranja. Ne zaboravljaju ni  pozajmicu od 523 milijuna kuna koju su dali pulskom Uljaniku - a još im nije vraćena. Naravno žele i deblokadu računa, isplatu plaća te odlazak postojeće uprave. Popis je dugačak - jer problema je mnogo - a štrajkaške su oči uperene u Vladu. Gosti teme dana bili su: zamjenik predsjednika Štrajkaškog odbora 3. maja Boris Bučanac u Rijeci te predsjednik Štrajkaškog odbora Uljanika Boris Cerovac u Puli.

Krizni stožer: '3. maj' kreće u bitku 
Prosvjed radnika 3. maja
Trećemajci izlaze na ulice: prosvjed za opstanak 

Bučanac smatra da su za ovu krizu odgovorni svi. "Sve vlade koje su "participirale" u suvlasništvu 3. maja i Uprave, zaključno sa zadnjom koja je smijenjena. Oni snose najveći teret krivice. Mislim da bi se DORH trebao pozabaviti s Rosandom. To je jedna služba koju imamo", rekao je. 

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat ranije je rekao za Hinu: "Država više ne može intervenirati. Što se prije dogovorimo, bit će bliže i izlaz, odnosno svjetlo na kraju tunela. Država se želi aktivno uključiti u restrukturiranje brodogradnje i u Puli i u Rijeci. Pomoći ćemo, ali legitimno i legalno, nakon verifikacije programa restrukturiranja kroz postupak notifikacije Europske komisije. Štrajk je legitimni iskaz radničkog nezadovoljstva, no njime se neće postići ništa."

Bučanac je istaknuo da su štrajk i prosvjedi možda najjače oružje koje radnici imaju kako bi pokušali poslati glas javnosti. "Vlada bi mogla prestati igrati tenis s Pulom. Umjesto toga neka sjednu s njima za stol. Sad imamo novu upravu pa bi bio red da se konačno dogovore.

Cerovac je rekao da ako će razgovarati o prvom radnom danu Uprave, onda treba reći da je Uprava izabrana u petak, odmah su prionuli radu. "Bili smo zajedno. Razgovarali smo o mogućnosti i strateškog partnera i programa restrukturiranja, isplati plaće, da su nastavili s radom i subotu i nedjelju, da su nastavili s radom s današnjim danom. To što oni danas nisu izašli ispred radnika ne znači da neće kroz koji dan izaći s boljim informacijama. Oni odrađuju svoj dio posla. Nadam se u boljem smjeru nego prošla uprava. Ako nastave raditi u smjeru očuvanja brodogradnje onda je to pohvalno, a ako nastave kao prošla uprava trebat će ih odmah smijeniti".

"Mi imamo malo vremena. Samo što nije došla na naplatu i druga plaća, a prva nije isplaćena. Vremena je ostalo jako malo. Oni moraju odmah krenuti prema ministarstvu gdje moraju prem aministarstvu razgovarati o mogućim varijantama - onim strateškim partnerima za koje zna uprava. Trebamo prionuti onim strateškim partnerima koji nama znače budućnost. Vremena je jako malo. U ovom tjednu se treba sve odraditi i znati u kojem smjeru se treba odraditi problem Uljnika i 3. maja", dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!