11:36 / 12.12.2018.

Autor: I.H./HRT

Budimir: Korupcija je uzrok iseljavanja iz RH

Foto: pixabay, ilustracija

Foto: pixabay, ilustracija

Foto: - / -

Govoreći o tome zašto ne možemo stati na kraj korupciji iako smo ušli u EU, rekla je da je najveći problem nedostatak političke volje nositelja vlasti.
Korupcija je jedan od najvećih problema našeg društva unatoč tome što je Hrvatska ušla u EU. "Resetiraj se, korupcija (ni)je moj interes" - naziv je to konferencije u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije i Međunarodnog dana ljudskih prava. U Studiju 4 o tome je govorila predsjednica Transparency International Hrvatska Davorka Budimir.

Na početku se osvrnula na sinoćnji napad u Strasbourgu, rekla je kako je naše  globalno društvo suočeno s takvim napadima i terorizmom i u usporedbi s time, korupcija se čini puno manjim problemom.

"Mi u Hrvatskoj smatramo da je korupcija najveći problem hrvatskog društva u ovom trenutku - ona je uzrok iseljavanja mladih i starih, općenito radno sposobnog stanovništva iz Hrvatske. Zato smo odlučili ove godine Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježiti javnom debatom o tome kako se kao društvo možemo promijeniti, što bi trebalo napraviti da postanemo manje korumpirano, a više transparentno društvo", rekla je.

Govoreći o tome zašto ne možemo stati na kraj korupciji iako smo ušli u EU, rekla je da je najveći problem nedostatak političke volje nositelja vlasti - političke elite koja borbu protiv korupcije ne stavlja u prvi plan. Pojasnila je da smo svakodnevno kroz medije suočeni s otkrivanjem raznih korupcijskih afera. "Ne postoji dobra politička volja da dođe do promjene", naglasila je.

Budimir je govorila i o sukobu interesa, kazavši da, kada govorimo o sukobu interesa u borbi protiv korupcije, ne govorimo samo o sukobu između privatnog i javnog interesa, već i o sukobu svakog privatnog interesa koji se suprotstavlja našem zajedničkom interesu. "Kada se pojam sukoba interesa koristi za politički obračun i političku trgovinu, to je jako loše za borbu protiv korupcije", dodala je.

Komentirala je koliko je korupcija u RH izraženija nego u nekim drugim zemljama EU-a, rekla je da je korupciju jako teško izmjeriti, uvijek govorimo o percepciji korupcije, a ne o točnim brojkama jer je to nemoguće znanstveno i brojkama istražiti.

"Problem je da imamo retrogradne procese u Hrvatskoj da iz godine u godinu padamo na svim ljestvicama, pomičemo se prema dolje što je jako loše. Korupcija ne ugrožava samo našu egzistenciju, nego i blagostanje i prosperitet svakog građanina", dodala je. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!