07:00 / 06.03.2021.

Autor: Katarina Barač-Perošević/Regionalni dnevnik/HRT

Budućnost poljoprivrede u rukama je ovih mladih ljudi

Učenici Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek

Učenici Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek

Foto: Regionalni dnevnik/IMS / HRT

Učenici Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek, ove su godine uzgojili čak 50.000 presadnica. Ponudit će ih građanima u travnju kada će zainteresirani kupci moći doći u školu i kupiti presadnice po nižim cijenama. Osim što kroz praksu uče na zanimljiv način o poljoprivredi, pripremaju se tako i vlastitu budućnost.

Sve u školskom plasteniku rezultat je učeničkog rada i brige. Najprije uče u učionici, a potom izlaze van i sve primjenjuju u praksi. Uz povrće i cvijeće presađuju i začinsko i ljekovito bilje. Oni siju, presađuju, zaljevaju, prihranjuju i brinu se o biljci koju na kraju i prodaju, profesorica strukovnih predmeta Gorana Spajić.

Kao i prošle godine, svoje će rasadnice građanima prodavati sredinom travnja. Ove su godine proizvodnju proširili na 50 tisuća presadnica. Novac koji zarade koristit će za plastenik. On će biti osuvremenjen kako bi se učilo o novim tehnologijama i novim načinima proizvodnje, a sve u cilju dobijanja zdravijih biljaka uz lakši rad, najavljuje profesor Marin Marić.

Škola ima plastenik od 40 metara četvornih, visoke gredice i voćnjak na 2.5 hektara. Sve su to učionice na otvorenome u kojima se učenici pripremaju i za tržište rada, kaže ravnatelj Rudi Lukačević. Svjesni važnosti proizvodnje hrane, poljoprivreda je ovim mladim entuzijastima izazov, ali i dobar poticaj za vlastiti uspjeh.

- Želim nastaviti obiteljski posao, voditi vlastiti OPG i nastaviti obiteljsku trdaciju. Ovu sam školu upisala i zato što rad s biljakma ispunjava ljude, kaže Petra Sušac koja se školuje za zanimanje poljoprivredni tehničar-fitofarmaceut.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!