08:08 / 23.07.2019.

Autor: HRT

Bugarski predsjednik u službenom posjetu Hrvatskoj

Davorin Visnjic/PIXSELL

Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Bilo je riječi i o privlačenju novca iz europskih fondova, u kojem je Bugarska bila iznimno uspješna.
U dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj stigao je bugarski predsjednik Rumen Radev. Na Pantovčaku ga je dočekala predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović.Razgovarali su o odnosima dviju zemalja te o poboljšanju suradnje, a poslali su i pismo kineskom predsjedniku Xiju Jinpingu kojem se zauzimaju za uspostavu  zrakoplovne linije od Pekinga preko Sofije do Zagreba. Bilo je riječi i o privlačenju novca iz europskih fondova, u kojem je Bugarska bila iznimno uspješna.

Bugarski predsjednik Hrvatskoj je poručio da mora pronaći načine boljeg iskorištavanja novca iz europskih fondova, dodavši da u uspjehu Bugarske u povlačenju novca  (iskoristivost fondova čak 97 %) nema tajne - potrebni su strategija i vizija. Prema njegovim riječima, najteže je bilo naučiti lokalnu administraciju da učinkovito radi svoj posao.

Glede migracija, smatra da se to pitanje mora rješavati na razini Unije i u bliskoj suradnji sa zemljama iz kojih migranti dolaze.

Kao i predsjednica, založio za još snažniju suradnju u okviru platforme Kina+17.

- Predsjednik Radev i ja suglasili smo se kako Hrvatska i Bugarska trebaju svoju suradnju temeljiti na dugoročnoj, strateškoj dimenziji svojih odnosa. Ovu stratešku suradnju i potencijale vidimo u svim ključnim područjima: sigurnosti i obrani, europskim i regionalnim pitanjima, gospodarstvu, ali i turizmu, obrazovanju te znanosti i kulturi - kazala je predsjednica.Bugarskog predsjednika primio je i premijer Andrej Plenković

Andrej Plenković i Radev izrazili su zadovoljstvo izvrsnim političkim odnosima Hrvatske i Bugarske kao i suradnjom u okviru članstva u Europskoj uniji i NATO-u.

Zauzeli su se za snažniju gospodarsku suradnju u svrhu veće trgovinske razmjene Hrvatske i Bugarske, navodi se u tekstu.

Hrvatski premijer i bugarski predsjednik razgovarali su i o stanju u regiji te europskoj perspektiva država jugoistoka Europe.

Premijer Plenković naveo je prioritete predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. U okviru hrvatskog predsjedanja održat će se sastanci na vrhu zemalja jugoistoka Europe te država članica EU-a u Zagrebu, najavio je Plenković.

Hrvatska i Bugarska dijele ambicije za ulazak u šengenski prostor, eurozonu i OECD, što je također bio predmet razgovora Plenkovića i Radeva.

Održani su i bilateralni razgovori službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Bugarske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!