19:44 / 25.05.2018.

Autor: D.M./HRT

Bugarski premijer Bojko Borisov u posjetu Hrvatskoj

Foto: Twitter, @VladaRH

Foto: Twitter, @VladaRH

Foto: - / -

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s Bojkom Borisovom. Bugarski premijer potom sudjelovao na svečanosti otkrivanja spomenika pjesniku Ivanu Vazovu na Bundeku.
Premijer Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s bugarskim premijerom Bojkom Borisovom, koji boravi u radnom posjetu Hrvatskoj. Dvojica premijera razgovarali su bilateralnim odnosima i mogućnostima jačanja gospodarskih veza. Plenković i Borisov nedavno su se vidjeli u Sofiji koja je bila domaćin summita EU-zapadni Balkan.

U Sofiji je prošli tjedan održan summit EU-a i šest zemalja zapadnog Balkana koji je nakon 15 godina ponovo visoko na dnevni red Unije stavio temu proširenja. "To je bila izvrsna poruka susjednim državama da nastave s reformama i poticaj Uniji da pomognemo te procese, posebno u pogledu povezivanja infrastrukture", rekao je Andrej Plenković na konferenciji za novinare.

Bojko Borisov je istaknuo da je Balkan suočen s "brojnim teškim situacijama": BiH gdje "razne druge države imaju veliki utjecaj", problem Kosova i spor oko imena između Makedonije i Grčke koji blokira put Skopja u EU i NATO. "Oni se moraju nastaviti rješavati i Hrvatska će sigurno puno pridonijeti jer bez potpore Hrvatske ne možemo dalje", rekao je bugarski premijer.Bojko Borisov potom je s ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić sudjelovati na svečanosti otkrivanja spomenika pjesniku Ivanu Vazovu na Bundeku. Vazov je bio velikan bugarske političke i kulturne povijesti, kojega u domovini zovu "narodnim pjesnikom i ocem", te "patrijarhom bugarske književnosti". Ostavio je trag i na hrvatskim prostorima, jer su prvi prijevodi njegovih dijela objavljeni upravo u Hrvatskoj, a potpisuju ih pjesnici i pisci August Harambašić i August Šenoa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!