Bujične vode protutnjale su općinom Kaptol

16:15 / 10.06.2022.

Autor: Sanja Najvirt/Regionalni dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Uklanjanje posljednica nevremena

Uklanjanje posljednica nevremena

Foto: Regionalni dnevnik HTV / HRT

Dijelove središnje i istočne Slavonije noćas je zahvatilo olujno nevrijeme s kišom. U Požeško-slavonskoj županiji zbog vode i nanosa blata i kamenja dvije su državne ceste bile zatvorene sve do jutra, a vatrogasci cijeli dan ispumpavaju podrume. U općini Kaptol najviše štete nanijele su bujice s Papuka.


Obitelj Bingula od ranoga jutra bori se s blatom i vodom koja im je poplavila donji dio kuće.


- Poplavljeno je 100 kvadrata podruma, bilo je 60 centimetara vode, tu su bili strojevi, frižideri, veš mašina, namještaj, sve je to potopljeno, za baciti, rekao je Robert Bingula iz Kaptola.


Plivao je i suterenski stan gospođe Ane.


- Ni ne znam koliko smo vode izbacili odavde, kantama smo grabili i izbacivali kroz prozor, kaže Ana Svoboda iz Kaptola.


Vatrogasci su u pogonu od rane zore. I dalje imaju pune ruke posla s ispumpavanjem vode iz kuća. Na terenu su i sve komunalne službe.


Damir Matešić iz Kaptola navodi da je palo više od 130 litara po četvornome metru.


Takvu poplavu i bujice iz okolnih vinograda u kratkom vremenu ne pamte ni najstariji stanovnici Kaptola.


- Pamtim da je 1972. godine isto tako bilo, no odonda nije bilo takve poplave. Bilo je nemoguće, cestom je išla voda do koljena, rekla je Danica Toman iz Kaptola.


- Tu sam 50 godina, ali ovako još što nisam zapamtila, sve je u blatu, dvorište, kuća. Malo je falilo da mi u kuću nije ušlo, kaže Marija Mautner iz Kaptola.


Bujične vode protutnjale su vinogradima, voćnjacima, poljima ječma, kukuruza, pšenice. 


Na sreću, šteta nije velika. Ne bude li novog olujnog nevremena, usjevi će se oporaviti jer je zbog dugog sušnog razdoblja sva voda ipak završila ondje gdje je najpotrebnija - u tlu. 
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!