13:25 / 11.04.2022.

Autor: Hina/HRT

Bulj: Energetska agencija za političku trgovinu s DP-om; župan ga opovrgava

Miro Bulj, Blaženko Boban

Miro Bulj, Blaženko Boban

Foto: Patrik Macek/Miroslav Lelas / PIXSELL

Mostov vijećnik u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije Miro Bulj ustvrdio je u ponedjeljak da HDZ-ova vlast u toj županiji planira osnovati "Dalmatinsku energetsku agenciju" radi političke trgovine s Domovinskim pokretom, no župan Blaženko Boban to je opovrgnuo.

- Očito je da će ova energetska agencija zapošljavati ljude koji imaju iskaznicu Domovinskog pokreta i to je čista politička trgovima, izjavio je Bulj novinarima uoči  današnje sjednice Skupštine Splitsko-dalmatinske županije.

Jedna od točaka dnevnog red je prijedlog o osnivanju "Dalmatinske energetske agencije" (DEA) koja će se baviti djelatnostima u području energetike.

Bulj je dodao da je propao projekt izgradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom Lećevica iako je na njega do sada, po njegovim riječima, potrošeno 30 milijuna kuna.

- To je bacanje novca tko zna gdje, kaže Bulj.

Boban: Energetska agencija za županiju planirana još 2018.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban opovrgnuo je takve Buljeve tvrdnje podsjetivši da je Skupština Splitsko-dalmatinske županije još 2018. godine planirala formirati energetsku agenciju za tu županiju.

Naglasio je da veći broj županija u Hrvatskoj već godinama ima takve energetske agencije.

- Takva energetska agencija je potreba, poglavito jer su nam sredstva iz fondova Europske unije za tranzicijsku i zelenu energiju sada na dohvat ruke, i kroz tu agenciju ćemo kandidirati niz projekta koji će omogućiti građanima Splitsko-dalmatinske županije da se uključe u zelenu energiju, kazao je Boban.

Izvijestio je da je od šibensko-kninskog župana Marka Jelića dobio dopis u kojem se predlaže formiranje zajedničke energetske agencije za četiri dalmatinske županije.

Međutim realno je, kaže župan Boban, da svaka županija ima svoju energetsku agenciju jer su dalmatinske županije nerazmjerne i po broju stanovnika i po prostornoj veličini.

Dogovoreno je da će nakon Uskrsa četiri dalmatinska župana organizirati zajednički sastanak na kojem će se razmotriti mogućnost stvaranja konzorcija energetskih agencija za te četiri županije, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!