10:30 / 14.02.2019.

Autor: J.L./P.F./HRT

Bulj ne može u sabornicu: Težak prekršaj ili ubojstvo demokracije?

-

-

Foto: - / -

Čelnik Mosta Božo Petrov uputio je molbu da se ukine zabrana ulaska u sabornicu Miri Bulju. Gordan Jandroković mu je odgovorio kako je prekršaj takav da je nemoguće povući odluku.
Uoči početka nastavka saborske sjednice, Božo Petrov, čelnik Mosta, uputio je molbu predsjedavajućem Gordanu Jandrokoviću da ukine dvodnevnu zabranu ulaska u sabornicu Miri Bulju, koju mu je izrekao potpredsjednik Sabora Milijan Brkić.Jandroković je branio Brkićevu odluku. Petrov kaže da Buljevo izbacivanje nije korektno.  

- Ne bih želio pomisliti da je to povezano s današnjom točkom dnevnog reda, raspravom o interpelaciji, rekao je Petrov. 

Jandroković mu je odgovorio kako je Bulj je napravio takav prekršaj da je nemoguće povući tu odluku.

- Jučerašnja situacija je bila očiti primjer po kojem nije poštovao niti Poslovnik, niti predsjedavajućeg. Bio je upozoren 10-ak puta, naglasio je Jandroković.
Bulj na dva dana izbačen iz sabornice

Predrag Matić (SDP) upozorio je da je riječ o izvanrednom presedanu, koji može imati dalekosežne posljedice po rad Sabora.

- Postoji opravdana sumnja da je to napravljeno kako bi se ušutkalo kolegu, ovo je ubojstvo demokracije, rekao je.   

Ranko Ostojić (SDP) naglašava da je najvažnija stvar da zastupnik može govoriti, a najgora stvar za demokraciju je uskraćivanje prava na govor. 

Jandroković je Bulja uputio da se obrati Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!