Sinjskom Vodovodu i odvodnji struja poskupjela za čak 500 posto

18.08.2022.

19:26

Autor: Anita Markovina Radnić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Cijena struje - ilustracija

Cijena struje - ilustracija

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Rast cijene električne energije za poslovne subjekte uzrokovao je teškoće u poslovanju ne samo poduzetnicima nego i gradskim komunalnim tvrtkama. Najviše pritužbi stiže iz Sinja, njihov Vodovod ne može i ne želi struju plaćati po novoj cijeni pa mu je već stigla ovrha od HEP-a. 

Što je previše - previše je - žali se sinjski gradonačelnik Miro Bulj. Ogorčen je što je struja Vodovodu i odvodnji - poskupjela za čak 500 posto! Stigla je i ovrha za lipanj - 800 tisuća kuna.

- Prvi je Sinj dobio ovrhu, koji je uredno ispunjao sve svoje obaveze do ovih poskupljenja, to je više nego sramotno. Taj harač, gori od Turaka, govori Bulj. 

- Za sedmi mjesec lani smo imali račun od 300.000 kuna, sada malo manje od dva milijuna. Ne možemo jednostavno više, s obzirom na financiranje i ostali rast troškova, nemoguće je platiti taj iznos, tvrdi direktor Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine d.o.o. Josip Mioč

A i građani Sinja imaju što reći. 

- Tvornice u Cetinskoj krajini ili u kompletnoj županiji - nijedna kapija da ljudi idu na posao sa znanjem i zvanjem, od čega mu uzeti još sad za struju?

- Uništili su cijelo gospodarstvo pa još sad i to da nam unište, malo je gospodarstvenika u Sinju koji rade. 

Iz HEP-a poručuju da je ova situacija "rezultat pogrešnih odluka Uprave Vodovoda, kao i gradonačelnika Bulja". 

- Točno je da neki drugi kupci, pa tako i komunalne tvrtke, imaju ugovorenu nižu cijenu opskrbe od sinjskog vodovoda, ali isključivo zato što su na vrijeme ugovorile opskrbu na duži rok. (...) Na taj su način građane zaštitile od poskupljenja komunalnih usluga, navodi se u priopćenju iz Službe za odnose s javnošću HEP-a. 

Ministar Davor Filipović kaže kako su Sinjani od listopada prošle godine do srpnja ove - odbili tri ponude za cijenu struje.

- Čija je odluka da se triput odbija potpisati ugovor po znatno nižoj ponudi? Rekao sam, danas je točna cijena 538 eura struje, građani plaćaju 56, a Vodovod Cetinske krajine mogao je imati po 130 da su prihvatili ponudu na vrijeme. 

Ovrhe zbog neplaćene struje dobili su, doznajemo, i u Imotskome i Vrlici. Vlada će, poručio je ministar Filipović, pomoći svima sa sličnim problemima, a s predloženim mjerama u javnost će izaći - uskoro. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!