Bulj predlaže izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu

29.06.2023.

21:16

Autor: HRT/D.M./Hina

Miro Bulj

Miro Bulj

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj iznio je u četvrtak u Saboru svoj prijedlog izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu kako bi se onemogućila prodaja tog zemljišta stranim fizičkim i pravnim osobama, a zastupnici HDZ-a isticali su da aktualni Zakon štiti interese Hrvatske.

Naime, 30. lipnja istječe moratorij na prodaju hrvatskog poljoprivrednog zemljišta stranim državljanima i pravnim subjektima.

Upozorivši da će stranci od 1. srpnja u Hrvatskoj moći kupovati poljoprivredno zemljište, Bulj se založio da u hrvatskom vlasništvu ostane jedan od najvažnijih resursa - poljoprivredno zemljište.

- 30. lipnja treba proglasiti danom poraza jer će zemlja otići strancima. Nakon Domovinskog rata ostala nam je samo trobojnica, grb i himna, a sve ostalo nam prodajete, poručio je.

Naveo je da sada u prosjeku hektar poljoprivrednog zemljišta košta 3.674 eura, a ni danas nemamo podatke koliko su poljoprivrednog zemljišta kupili stranci.


'Prodaja strancima ravna veleizdaji'


Rekavši i da ćemo bez našeg sela i seljaka izgubiti identitet i tradiciju, Bulj je ustvrdio kako je 'naše selo sada apsolutno devastirano i iseljeno a u njemu su ostali većinom stariji ljudi'.

Bulj kaže i da je omogućavanje stranim pravnim i fizičkim osobama da kupuju našu zemlju 'čin veleizdaje' jer je poljoprivredno zemljište jedno od najznačajnijih nacionalnih resursa.

HDZ: Zakon štiti interese Hrvatske, država ima pravo prvokupa


HDZ-ov zastupnik Stipan Šašlin rekao je kako se u raspravi ne bi trebale koristiti teške riječi poput veleizdaje i slično, dodavši da Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji je na snazi, štiti interese Hrvatske, poljoprivrednika i seljaka.

Pojasnio je da Zakon omogućuje državi pravo prvokupa u kontinentalnom dijelu zemlje na kupnju poljoprivrednog zemljišta kada se ono prodaje iznad deset hektara, a u primorskom dijelu zemlje iznad jednog hektara.

- Poljoprivredno zemljište pravi poljoprivrednici ne žele prodati, niti će ga, kada se govori o manjim površinama, ikada prodati nekom strancu, rekao je. Kada se je riječ o većim površinama, to se nalazi u dugogodišnjem zakupu i njega nitko ne može otkupiti.

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) rekao je da će omogućavanjem kupovina poljoprivrednog zemljišta strancima 'naši seljaci i građani postati kmetovi u našoj zemlji, a Hrvatska kolonija unutar globalne EU'.

Po njegovu mišljenju u idućih 20 godina doći će do "strašne rasprodaje ionako sada jeftine zemlje, a koja će poskupjeti. Koju onda Hrvati neće moći kupiti nego će je kupovati stranci", dodao je Pavliček.

I Ružica Vukovac (Klub Za pravednu Hrvatsku) upozorila je da će narasti cijena poljoprivrednog zemljišta, a što će u konačnici ugroziti profitabilnost poslovanja onih poljoprivrednika koji zemljište unajmljuju ili koji se spremaju na proširenje svoje proizvodnje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!