10:27 / 19.04.2018.

Autor: M.P./HRT

Bulj prozvao Butkovića da 'pilatorski pere ruke' od Gaženice

Foto: Mirjana Posavac/HRT

Foto: Mirjana Posavac/HRT

Foto: - / HRT

Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista održali su konferenciju na temu "Afera vezana uz koncesiju u zadarskoj luci Gaženica".
Očekujem od ministra Olega Butkovića da se očituje o sumnjivoj dodjeli koncesije u zadarskoj luci Gaženici turskoj tvrtki sa sjedištem u Hrvatskoj koja će u 20 godina za koncesiju dati samo 32 milijuna kuna, dok država za taj strateški projekt koji je s pristupnom cestom stajao 2.2 milijardi kuna otplaćuje kredit od 14 milijuna eura godišnje, poručio je Miro Bulj, saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista s konferencije za novinare u Hrvatskom saboru na kojoj je još jednom upozoreno na iznimno nisku cijenu koncesije koju je dobila turska tvrtka koja je bila zainteresirana i za dubrovačku luku Gruž.

Bulj je prozvao ministra Butkovića da pilatovski pere ruke od svega i cijeli slučaj prebacuje na Lučku upravu i Zadarsku županiju, iako je riječ o projektu koji je skuplji od Pelješkog mosta.

Podsjetio je da je prije mjesec dana, na njegov zahtjev, o tom problemu održana tematska sjednica saborskog Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu na kojoj se ministar nije pojavio, a od članova Odbora je, kaže, skrivena studija iz 2009. godine koju je naručio tadašnji ministar Božidar Kalmeta, a prema kojem se luka trebala razviti u megalomanski projekt.

Ovo je jedna od većih afera ove Vlade jer skrivanje dokumenata od saborskih zastupnika i javnosti govori o njima, o transparentnosti rada, dodao je Bulj.

Odgovarajući na pitanja novinara saborski zastupnik Nikola Grmoja osvrnuo se na jutrošnji prosvjed Zelene akcije ispred zgrade Hrvatskog sabora protiv gradnje LNG terminala na Krku. Kazao je da je LNG terminal potreban te da sporne situacije treba riješiti i zaštiti okoliš. Dodao je kako se zna da je Ruskoj Federaciji u interesu da taj projekt ne zaživi te da u tom smjeru provodi velike aktivnosti putem medija i na druge načine.

Ponovio je da će Most nezavisnih biti suzdržan prilikom glasovanja o novom glavnom državnom odvjetniku Draženu Jeleniću. Očekuju od njega da se otrgne od zagrljala politike i radi na dobrobit građana, a eventualnu podršku Jeleniću tijekom mandata procjenjivat će kroz njegov rad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!