12:09 / 19.07.2019.

Autor: HRT

Bulj se javio za riječ u Saboru 505 puta, Bruna Esih nijednom

Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Najaktivniji je bio mostovac Miro Bulj koji se za riječ javio 505 puta - slijede SDP-ovac Gordan Maras te Nikola Grmoja. Među onima koji se nijednom nisu javili je Bruna Esih.
Hrvatski sabor objavio je podatke o aktivnosti od početka 9. saziva - od listopada 2016. do 12. lipnja ove godine. Održali su 12 plenarnih sjednica na kojima su raspravili 1295 točaka dnevnog reda.

Vladi je na aktualnim prijepodnevima postavljeno 2231 pitanje, a za riječ zastupnici su se javili više od 35 tisuća puta. Najaktivniji je bio mostovac Miro Bulj, koji se za riječ javio 505 puta - slijede SDP-ovac Gordan Maras s 406 javljanja te zastupnik Mosta Nikola Grmoja s 261. Među onima koji se nijednom nisu javili je Bruna Esih.

Zaključno s raspravama održanima 12. srpnja 2019., zastupnici su se za riječ javili više od 35.000 puta, najviše za repliku i odgovore na repliku, a zastupnicima je izrečeno 485 stegovnih mjera. 

Doneseno je 529  zakona, od kojih je 160 usklađeno sa zakonodavstvom Europske unije. Po hitnom postupku doneseno je 218 zakona. Osim toga, doneseno je, prihvaćeno ili primljeno na znanje: 629 odluka, 204 izvješća, 5 strategija, 6 planova, 11 mišljenja, 3 poslovnika, 3 programa, 3 proračuna i 3 izmjene proračuna, 7 zaključaka, 1 povelja i 1 deklaracija.

Novi rekord u broju stranačkih prebjega

Najveći broj prebjega bio je u izbornoj 2016. godini, a rekorder u izgubljenim zastupnicima je SDP koji ih je tada izgubio devet. Najviše SDP-ovaca prebjeglo je u klub Bandić Milan 365, a to su bili Milanka Opačić, Zdravko Ronko i Ana Komparić Devčić.

Najveći dobitnik prebjega, stranka Bandić Milan 365 od 2016. je u svoje redove dobila čak sedam saborskih zastupnika koji su napuštali klubove HNS-a (Puh, Kajtazi), HSS-a (Madjer) i SDP-a (Ronko, Opačić, Devčić). Klub HDZ-a izgubio je troje zastupnika - Brunu Esih, Zlatka Hasanbegovića i Hrvoja Zekanovića.

Jedini klubovi koji ne bilježe prebjege su GLAS, Klub nezavisnih zastupnika i Nezavisni za Hrvatsku, no te su klubove zapravo osnovali prebjezi.

Zastupnici koji bilježe najveći broj skakanja iz kluba u klub su Zlatko Hasanbegović (HDZ-Nezavisni-NHR), Zdravko Ronko (SDP-Nezavisni-BM365), Vesna Pusić (HNS-Nezavisni-GLAS), Tomislav Žagar (SDP-Most-Nezavisni), Nada Turina-Đurić (HNS-Nezavisni-GLAS), Mirando Mrsić (SDP-Nezavisni-Klub HSS-a i Demokrata), Milanka Opačić (SDP-Nezavisni-BM365), Marko Vučetić (MOST-Nezavisni-Klub nezavisnih), Mario Habek (SDP-Nezavisni-HNS), Marija Puh (HNS-Nezavisni-BM365), Goran Beus Richembergh (HNS-Nezavisni-GLAS), Bojan Glavašević (SDP-Nezavisni-Klub Nezavisnih) i Anka Mrak Taritaš (HNS-Nezavisni-GLAS).
Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!