Žustra rasprava o ZOR-u i radu nedjeljom

08.12.2022.

10:23

Autor: HRT

Majda Burić (Klub zastupnika HDZ-a) i Mišel Jakšić (Klub zastupnika SDP-a)

Majda Burić (Klub zastupnika HDZ-a) i Mišel Jakšić (Klub zastupnika SDP-a)

Foto: HTV / HRT

U Saboru se danas raspravlja o izmjenama Zakona o radu te o trgovini koje je predložila Vlada. Konačnim prijedlogom izmjena ZOR-a jasno se definira pojam plaće, sprječava neopravdano uzastopno sklapanje ugovora o radu na određeno, povećava satnica za rad nedjeljom. 

Jedna od tema je i ukidanje rada nedjeljom u trgovini, oko koje se očekuje najviše rasprave. Tatjana Munižaba javila se iz Sabora uoči početka sjednice. Rekla je da ako je suditi po dosadašnjim reakcijama oporbe koja u pravilu svojim kritikama i komentarima usmjerava saborsku raspravu, ipak će se više raspravljati o izmjenama ZOR-a, nego o trgovini.

- Rad trgovina nedjeljom, ionako će, čini se, završiti na Ustavnom sudu koji je odredbe o neradnim nedjeljama u trgovini do sada već rušio. Iako Vlada ovaj put ne predlaže sve neradne nedjelje, nego njih 30%, i dalje ostaje pitanje nejednakosti, odnosno neravnopravnosti - zašto bi samo trgovci bili ti koji ne bi radili 16 nedjelja u godini, rekla je.

Munižaba je razgovarala s Majdom Burić (Klub zastupnika HDZ-a) i Mišelom Jakšićem (Klub zastupnika SDP-a).

Na pitanje zašto misli da će Ustavni sud odredbu o 16 neradnih nedjelja godišnje prihvatiti, Burić je naglasila da prijedlog zakona o trgovini, koji je danas u prvom čitanju, ustvari regulira rad trgovina nedjeljom gdje će, u načelu, nedjelja biti neradna s mogućnošću izbora trgovca da ima mogućnost 16 radnih nedjelja.

- Moram naglasiti da je i europska praksa vezano uz rad trgovina nedjeljom. Iz te prakse eje vidljivo da oko polovica zemalja EU-a imaju reguliran rad nedjeljom na sličan način kao što je ovaj prijedlog. Svi se slažu da rad nedjeljom treba valorizirati i vrednovati. Upravo zbog toga je i komplementaran ZOR koji, nastavno na to, propisuje minimalno 50% povećanje plaćanja rada nedjeljom, što ne znači da poslodavac ne može isplatiti i više, rekla je.

Jakšić se ne slaže s time, smatra da ovo nije dovoljno jer se postavlja pitanje zašto se fokusiramo samo na trgovinu.

- Imamo zanimljivu situaciju, imamo i benzinske pumpe koje danas na svojim lokacijama prodaju apsolutno sve. Što je sa svim tim ženama koje će nedjeljom raditi na benzinskim pumpama? One u ovo nisu uključene. Također i ugostiteljstvo radi nedjeljom, hitne službe rade nedjeljom, a imamo i masu pogona koji rade nedjeljom. Vjerojatno će, nažalost, raditi i dalje. Opet se dovodimo u situaciju da će treća smjena otplaćivati tuđi dug. Što je sa svim prekovremenima? Što je sa smjenskim radom i blagdanima? Ooo je očito zadovoljavanje neke forme nekog političkog obećanja koje je nekada davno dao Andrej Plenković, a sada ni sam ne zna kako će ga do kraja riješiti, rekao je.

Burić se nadovezala na hitne službe, rekla je da zato i jesu hitne - upravo zbog toga da se prilagode svakom hitnom slučaju.

- Ne mislite valjda da hitne službe ne trebaju raditi nedjeljom? Osim toga, ovdje govorimo o zakonu o trgovini, o reguliranju rada trgovine i djelatnosti trgovine, rekla je.

Jakšić ju je pitao smiju li benzinske pumpe prodavati trgovačku robu, rekla je da je ova Vlada u svom programu propisala da će se regulirati rad nedjeljom, što pozdravlja skoro 80% građana.

- Ova Vlada je bacila divnu bombu i danima ćemo se zabavljati radom trgovina nedjeljom. Da, to se treba regulirati, ali zaboravljate da ljudi rade blagdanima, rade u trećim smjenama, žurne službe ne rade samo nedjeljom, nego i ostale dane, a ispada da će dobivati nešto više novca samo za nedjelju. Stav oporbe je da sve ovo nije dovoljno, pogotovo kada pogledamo što su sve nacionalne politike u zadnje 32 godine napravile radništvu. Jesu li radnici danas sretni? Nisu. Koliko ih je otišlo preko granice? Jako puno. Nećemo sada ulaziti u tu temu. Ako znamo da 32 godine nešto ne funkcionira, ako znamo da su pandemija, inflacija i sada energetska kriza nas doveli do toga da puno razvijenije zemlje propitkuju buduće odnose rada i kapitala kao pitanje opstanka nas kao društva, rekao je.

Moglo bi se dogoditi da trgovci kažu da su u neravnopravnom položaju, jer nedjelje će, prema novom ZOR-u biti 50% bolje plaćene. Na pitanje Tatjane Munižabe zašto se njima ne bi dao izbor žele li raditi, Burić se prvo referirala na Jakšića i postavila pitanje što je Vlada SDP-a napravila za radnike u vrijeme dok je bila u poziciji.

- Smanjivali su plaće, smanjivali su prava radnika, unijela u ZOR 2014. mogućnost rada na određeno vrijeme na način da radnik koji radi na određeno je, prema toj normi, mogao imati 333 ugovora na određeno, što je vrlo nepovoljno i nesigurno za radnika. Mi ovim zakonom to ispravljamo i kažemo "a ne, ne, ne, nećete u 3 godine imati takvu mogućnost kao što je propisala SDP-ova Vlada, jer je to nepovoljno i to ćemo maksimalno ograničiti na 3 moguća ugovora na određeno vrijeme, rekla je.

Odgovarajući na prethodno pitanje, rekla je da je važno naglasiti da 50 postotno uvećanje plaćanja rada nedjeljom se ne odnosi samo na djelatnike u trgovini, nego na sve radnike koji rade nedjeljom.

- To je norma koja je u ZOR-u, dodala je.

Svi koji rade nedjeljom, bez obzira na to jesu li iz domene djelatnosti trgovine ili neke druge domene djelatnosti će, ako rade nedjeljom, morati imati minimalno 50 postotno povećanje tog rada nedjeljom.

- Ovo je prijedlog zakona o trgovini kojim smo mi u programu Vlade, ali i u izbornom programu HDZ-a, izrekli svoj stav gdje želimo da zaposlenici u trgovini imaju mogućnost biti u nedjelju sa svojom obitelji. To je i utjecanje na jedan bolji balans između privatnog i poslovnog života, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!