Burna javna rasprava o izmjeni dvaju ključnih zakona u reformi zdravstva

22.10.2022.

19:38

Autor: Ruža Ištuk/T.V./Dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Iako traje tek dva dana, javna rasprava za izmjenu dvaju ključnih zakona u reformi zdravstva već je dosta burna. Prelazak 22 opće županijske bolnice u vlasništvo države izazvao je nazadovoljstvo mnogih župana, pa i onih HDZ-ovih. Država se, kažu, nije pokazala kao dobar gospodar i ne misle da će se centralizacijom smanjiti dugovi. Inače, samo za lijekove i medicinske proizvode bolnice mjesečno generiraju dug od oko 260 milijuna kuna.


Dubrovačko-neretvanski župan podržava reformu zdravstva, ali ne i prelazak dubrovačke bolnice u vlasništvo države. To, kaže, nije dobro i suprotan je smjer od decentralizacije koju i Vlada zagovara.

- Tu je i činjenica da smo imali jedno loše iskustvo s jednom prethodnom vladom i nije se dogodilo ništa, to je bio jedan fijakso i na kraju su vraćena ta osnivačka prava županijama s većim dugom nego što je bilo i s nikakvom reorganizacijom, kaže Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan (HDZ).

Argumente protiv promjene vlasništva nabraja i krapinsko-zagorski župan. Bolnica u Zaboku ima dug od oko 28 milijuna kuna - od čega 17 milijuna za lijekove.

- Generator najvećih dugovanja u zdravstvu su upravo klinički centri stoga objektivno nemate snažnog argumenta zbog čega bi to centralizirali. Međutim, dok god je takav limit po bolnicama, dok god je takva cijena zdravstvene usluge, može i ministar Beroš biti ravnatelj svih bolnica u Hrvatskoj, one će biti gubitaši, ustvrdio je Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan (SDP).

Ministar objašnjava.

- Prijenos vlasništva je samo jedna metoda koja nam olakšava implementaciju daljnjih koraka kada je riječ samo o bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, a to je nastavak funkcionalne integracije, obaveza da netko sudjeluje u procesima javne nabave, obaveza sudjelovanja u kategorizaciji, obaveza participacije u nekakvim kriznim stanjima, objasnio je ministar Vili Beroš

U udruzi poslodavaca slažu se s prijenosom vlasništva na državu pod uvjetom promjene poslovanja.

- Dakle, da se cijene zdravstvene usluge korigiraju, da se korigiraju limiti i u konačnici da ti ravnatelji imaju kvalitnije uvjete poslovanja, ako se to dogodi uz ovaj prijenos osnivačkih prava, onda ja mislim da je to opravdano, kaže Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske.

Neopravdanim u gradu Zagrebu smatraju prelazak bolnice Sveti Duh u ruke države. O svemu će, kažu, razgovarati s Vladom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!