Burna rasprava glede zgrade Zadarske županije

16.03.2022.

16:48

Autor: Žana Ljuština/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Zgrada Zadarske županije

Zgrada Zadarske županije

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Dom županije, najatraktivnija zgrada na zadarskom Poluotoku, koju Zadarska nadbiskupija traži od države kao obeštećenje za oduzetu imovinu - izazvao je burnu raspravu na sjednici Gradskog vijeća. Prijedlog da se od Vlade traži da se Dom županije daruje gradu stigao je od SDP-a, no način na koji je napisan nije odgovarao HDZ-u i koalicijskim partnerima.

Najatraktivnija zadarska palača koju od 1993. godine koristi Zadarska županija. S pogledom na more tik uz Pozdrav suncu i Morske orgulje nekretnina je koje se građani Zadra ne žele odreći.

- To će uvijek biti naše pa i oteto, naglašava Marko Vučetić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra.

Zadarski vijećnici složili su se tek u želji. Svi redom ističu kako žele da zgrada ostane u javnoj funkciji, umjesto da ode u ruke Nadbiskupiji. 

Moj stav i stav Kluba vijećnika HDZ- a i cijele stranke je da apsolutno podržavamo da zgrada ide u javnu uporabu, govori Damir Burčul, Klub vijećnika - HDZ, HSP i SU.

No HDZ-u i koalicijskim parterima, koji iako imaju gradonačelnika, nemaju većinu u gradskom vijeću, nije odgovarao način na koji je SDP sročio zahtjev kojim od Vlade traži da nekretnina ostane vlasništvo Zadrana.

U obranu zgrade Doma županije, uz SDP stali su vijećnici Akcije mladih te nezavisne liste Enija Meštrovića.

- Ja ne znam što vama nije jasno? Meni je sve jasno! Predlaže se Vladi RH darovanje Gradu Zadru nekretnine te i te čestice. Što bi vi htjeli? Elaborat?, pita se Ante Rubeša, Klub vijećnika (AM).

- Ako se mi odreknemo i ne budemo pritiskali dokle god možemo, nas će djeca optužiti za izdaju, rekao je Enio Meštrović, potpredsjednik Gradskog vijeća Zadra.

Vijećnica SDP-a Irena Dragić otišla je i korak dalje.

- Izlike su vam banalne i da ne kažem jadne, ali moraju nešto reći jer nije lako protiv Andreja Plenkovića, a on je taj koji je konačnici sve blagoslovio, naglasila je Dragić.

Na kraju je glasanjem odlučeno da će Vladi ipak biti upućen zahtjev da Dom županije s pripadajućim vrtom ostane u vlasništvu grada, na korist svim Zadranima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!