Bačić oporbi: Uzalud vam trud svirači, nema šanse za raspuštanje Sabora

06.05.2022.

19:55

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HRT/IMS/V.G./Hina

Sabor

Sabor

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Burno je bilo na raspravi o dvama oporbenim prijedlozima za raspuštanje Sabora. Prvog su uputili klubovi zastupnika lijevog spektra i centra, dok je drugi stigao iz redova Mosta. Iz redova HDZ-a, pak, branili su Vladine poteze uz tvrdnju da je inicijativa oporbe - potpuno besmislena.


Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić zaključio je u petak pri kraju cjelodnevne rasprave o dvije oporbene inicijative za raspuštanje Sabora kako nema šanse da se to realizira poručivši oporbi uzalud vam trud svirači.

Rasprava od gotovo 12 sati pokazala je koliko je frustracije u redovima oporbe, koliko ste žuči prema kolegama prosuli da mi vas je skoro i žao, da se ne možete savladati nego u igrokazu na najružniji način govorite o ljudima koji neće raspustiti Sabor jer imaju odgovornost prema biračima koji su ih izabrali, kazao je Bačić.

Kako mislite raspustiti Sabor s nedovoljnim brojem ruku, a vladajuća većina to ne želi i nema namjeru, upitao je Bačić oporbene zastupnike i poručio im da nemaju šanse to realizirati.

Izbori će biti kada HDZ odluči, uzalud vam trud svirači, zaključio je.

Bačić je spočitnuo i Klubu zeleno lijevog bloka da nisu ništa napravili u Zagrebu, da su nesposobni i ne znaju, upitavši zašto tamo ne bi išli na izbore.

Nema izbora u Zagrebu jer se gradski pročelnici ne odvoze maricama u Remetinac jer su se zaustavile krađe, odgovorila mu je Sandra Benčić (KLZ).

- Razlika je što u Zagrebu zadnjih mjeseci ne hodaju ljudi s torbama", dodala je Urša Raukar Gamuin (KLZ) na što je Bačić ocijenio da je nervozna.

Rasprava se otegla zbog čestih javljanja predlagatelja koji su navodili razloge zašto smatraju da su potrebni prijevremeni izbori, te zbog čestih replika. Afere ministara, neprovođenje reformi, nepostojanje obnove, korupcija, nabrajali su razloge zašto Vlada mora otići.

Stihovima se ranije poslužila i Sandra Benčić (Možemo). Odnos HDZ-a i Hrvatske najbolje se vidi u stihovima, niti ja voljeh tebe nit si ti mene voljela samo stara navika je ostala , kazala je Benčić nabrajajući što sve Vlada nije učinila.

Time je reagirala na puštanje glazbe iz klupe HDZ-ovog Ante Deura.

Daliji Orešković (Centar) zasmetalo je pak što Deur na sjednici razgovara na mobitel. Izađite van, ponašajte se kako treba, nije ovo vaša sabornica, imajte minimum pristojnosti, poručila je.

Peđa Grbin (SDP) završno je zaključio da to što ne žele raspustiti Sabor govori jedino o vladajućoj većini koja pod cijenu zadržavanja pozicija i vlasti je spremna napraviti sve bez obzira koliko to koštalo građane.

Burna rasprava o oporbenim prijedlozima za raspuštanje Sabora

Nizala je oporba razloge zašto bi, prema njihovu mišljenju, Sabor trebao biti raspušten, a građani trebali izaći na izvanredne izbore.

Bori li se Plenkovićeva vlada protiv korupcije? Štiti li interese građanki i građana ove zemlje? Nažalost, odgovor na to je ne. Plenkovićeva Vlada ne čini apsolutno ništa od onoga što bi trebala i što je njena zadaća, rekao je Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

- Vas su izabrali za vođu te oporbe da pričate o kriminalu s obzirom da ste otuđili ono što nije Vaše, da ste prešutjeli, s obzirom da ste na malo uzimali puno. Što bi to tek uzimali da imate puno?, pita se Ante Deur, Klub zastupnika HDZ-a.

Iz redova Mosta nova doza kritika.

- Ta obnova, to je kao orkestar koji se stalno uštimava, a nikako da prosvira. Isto vrijedi i za bivšeg ministra Ćorića, koji se, jadan umorio. Umorio se više od Jasmina Stavrosa i Vojke V u istoimenim pjesmama "Umoran", pa ga je poslalo da se odmori u HNB, kazao je Nino Raspudić, Klub zastupnika Mosta.

Uz Ninu Raspudića Mostov je prijedlog predstavila i Marija Selak Raspudić.

- Stječe se dojam da je došlo do modifikacije na hrvatskoj političkoj sceni Mosta u OPG Raspudić-Selak Raspudić. Obiteljsko parlamentarno gospodarstvo. Neki zločesti glasovi kažu da OPG znači "Odlaze Petrov Grmoja", s čime se ja ne bih složio, rekao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

- Ako ste toliko sigurni u sebe, u svoj rad, izađite pred građane i dopustite im da odluče, poručio je Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

- Tražite raspuštanje Sabora i Boga molite da do njega ne dođe. To je dokaz da lažete hrvatskom narodu, kaže Vesna Bedeković, Klub zastupnika HDZ-a.

- Vi iz HDZ-a molite Boga da do toga ne dođe. Ne zato jer sumnjate u pobjedu ili ne, nego zato jer sumnjate da će bilo tko od vas biti više na listama, rekao je Krešo Beljak, predsjednik Kluba zastupnika HSS-a i Radničke fronte.

- On je taj koji se boji raspuštanja Sabora, jer Sabor nikad neće vidjeti. On je taj koji je uništio i raščetvorio najjaču i najstariju stranku u nekim povijesnim vremenima, kazala je Vesna Bedeković, Klub zastupnika HDZ-a.

- Ona je sposobna napraviti od ničega, da se grubo ne izrazim, nešto. Samo je problem što to rade za sebe, a ne za Hrvatsku, za što bi trebali raditi, rekao je Krešo Beljak, predsjednik Kluba zastupnika HSS-a i Radničke fronte.

- Ako se od ničega napravi nešto ili ako se svaki dan radi za Republiku Hrvatsku sve, onda smatram da na to trebamo biti ponosni, rekao je Nikola Mažar, Klub zastupnika HDZ-a.

O oporbenom prijedlogu za raspuštanje Sabora trebalo bi se glasovati idućeg petka.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!