07:03 / 20.02.2019.

Autor: D.M./HRT

Burna saborska rasprava o reviziji u HNB-u

Foto: PatrikMacek/PIXSELL

Foto: PatrikMacek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pred zastupnicima su konačni prijedlog zakona o Državnom uredu za reviziju, izvješće o državnim potporama za pretprošlu godinu te Mostov prijedlog zakona o DSV-u.
Zastupnici raspravljaju o Konačnom prijedlogu zakona o Državnom uredu za reviziju koji, među ostalim, predviđa uvođenje novog modela sankcioniranja subjekta revizije te taj ured postaje mjerodavan i za reviziju Hrvatske narodne banke.

Svake godine državna revizija češlja sva Ministarstva. Nakon toga izdaje preporuke i daje rokove u kojima se nepravilnosti moraju ispraviti. Prošle godine čak 10 ministarstva se oglušilo na preporuke i - niko za to nije odgovarao. Sad se to više neće moći - bez sankcija. Najžešća rasprava vodila se oko ulaska revizije u Hrvatsku narodnu banku.

Most: Zakon je čisto ispunjavanje forme

Odredba da HNB nije dužan dostaviti Državnom uredu za reviziju plan provedbe naloga ili preporuka pobija sve što je predloženo. "Nemojte nas varati! Na ovaj način ovo je neprihvatljivo, ovo je podvala", uskliknuo je Miro Bulj. Prijedlog zakona je čisto ispunjavanje forme, dodao je Nikola Grmoja (Most) , a njegov stranački kolega Tomislav Panenić upitao zašto je zakonom guverner HNB-a postavljen "iznad svih" te dodao da "guverner jedini ne može biti sankcioniran zbog neprovođenja preporuka revizije dok, s druge strane, OPG koji nema ploču s natpisom može biti kažnjen do 15.000 kuna".

Marić: Zakon je usklađen s preporukama Europske središnje banke

Ministar financija Zdravko Marić odbacio je optužbe da "netko nekoga vara" naglasivši da je zakon usklađen s preporukama Europske središnje banke, te da će o izvješću revizije i izvješću HNB-a zastupnici imati priliku raspraviti u Saboru i tako ukazati na sve potencijalne manjkavosti. Naglasio je da osim revizije Državnog ureda za reviziju postoji i komercijalna reviziju koja također revidira određeni dio u HNB-u. Osim toga, Hrvatska je kao dio EU-a i dio sustava europskih središnjih banaka, a vođenje monetarne politike ne podliježe reviziji.

Sinčić: Vujčić će postati Bog koji hoda po zemlji

Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) ustvrdio je kako je takav zakon "ostvarenje sna Borisa Vujčića da u Hrvatskoj bude Bog koji hoda po zemlji". Sporno mu je izdvajanje HNB-a od ostalih subjekata revizije i nepostojanje sankcija za HNB- u slučaju neprovođenja preporuka. Drži da je obuhvaćanje revizijom samo administrativnog poslovanja, nekretnina, pokretnina i opreme obična farsa. "Dakle, revizijom će se gledati koliko ima automobila, koliko ima olovaka i stolica", ironičan je Sinčić.Branimir Bunjac (Živi zid) pitao je kako je moguće da guverner Vujčić, koji ima godišnja neto primanja od otprilike 100.000 eura, u imovinskoj kartici nema nikakvu imovinu. Čini se da je on najsiromašniji čovjek u Hrvatskoj. Čini se i da primjenom ovog zakona odgovore i dalje nećemo dobiti", kaže Bunjac.

Varda: Nije pravedno da se radi iznimka u sankcijama

Kažimir Varda (Stranka rada i solidarnosti) i Božica Makar (HNS) podržavaju zakon iako traže pojašnjenje zašto HNB također ne podliježe obvezi dostave Državnom uredu za reviziju plana provedbe naloga i preporuka, te sankcijama u slučaju neprovođenja preporuka. "Nije pravedno da se radi iznimka u sankcijama. Ako već državna revizija ulazi u suženom djelokrugu u HNB trebala bi imati isti položaj kao svi drugi subjekti. Čemu iznimka", upitao je Varda.

Zakon podržava i SDP koji drži da ima određenih pozitivnih iskoraka u jačanju neovisnosti Državnog ureda za reviziju, ali poput ostalih ukazuje na neujednačen tretman HNB-a.

Pred zastupnicima su i izvješće o državnim potporama za pretprošlu godinu te Mostov prijedlog zakona o državnom sudbenom vijeću. Najavljeno je i glasovanje o izmjenama Zakona o Ini koje je predložila Vlada, a na koje je SDP podnio više od 300 amandmana o kojima se raspravljalo u utorak.

Sjednicu pratite uživo:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!