07:57 / 07.09.2018.

Autor: V.K./HRT

Burna sezona na moru - 64% više intervencija

Autor:Dusko Jaramaz/PIXSELL

Autor:Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na vrhuncu turističke sezone gužva je na moru, plaže su pune kupača, a službama koje se brinu za sigurnost pune su ruke posla
Na vrhuncu turističke sezone na moru je gužva, plaže su pune kupača, nevjerojatan je porast korištenja tako zvanih morskih igračaka, a čamci, brodovi i jahte plove. Godišnji odmor prilika je za opuštanje i uživanje, ali pritom treba voditi računa o pravilima ponašanja.

O tome je bilo riječi u emisiji Dobro jutro Hrvatska s gostima, kapetanom Sinišom Orlićem, pomoćnikom ministra u Upravi sigurnosti plovidbe, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, te s lučkom kapetanicom u Puli, Dolores Brenko Škerjanec.

Kapetan Orlić napominje, ova je sezona bila burna za sve službe koje se brinu za sigurnost na moru, te da je bilo 64 posto više intervencija nego prošle godine. Na spašavanje smo izlazili 596 puta, od toga lučka kapetanija 50 posto, policija 10 posto, 8 posto komercijalni spašavatelji i 32 posto svi ostali kojima bi htio najviše zahvaliti. To su građani, nautičari, ribari i bilo tko ko se našao na moru taj je pomogao.

Orlić je zaključio kako je unatoč povećanju intervencija broj smrtno stradalih nešto manji nego prošle godine. Mi najviše posla imamo s nautičarima. Ne sa profesionalnim pomorcima. U prosjeku se naplati tri i pol milijuna kuna kazni, no kazne nemaju velikog efekta. Najviše se postiže edukacijom, rekao je Orlić.

Iz Pule se javila Dolores Brenko Škerjanec, lučka kapetanica koja je konstatirala, na području kapetanije Pula bilo je tridesetak spašavanja nautičara koji su se našli u nevolji, ali najveći je problem bilo onečišćenje mora u Raškom zaljevu. Na žalost, unatoč svim radnjama koje poduzimamo, još uvijek ima puno nautičara koje moramo sankcionirati.  Najčešći prekršaji su glisiranje unutar 300 metara od obale te neposjedovanje dozvola za upravljanje brodicama, zaključila je.

Najviše intervencija ove godine bilo je u zadarskom akvatoriju. Primijetili smo da loša vremenska prognoza povećava za 30 posto broj akcija traganja i spašavanja, tako da smo ove godine prvi puta išli s upozorenjima u javnost kada se spremalo loše vrijeme i to nam se jako dobro pokazalo, govori Orlić.

Prije dvije godine uvedena je aplikacija „Nautički informacijski servis“u kojoj su sve servisne informacije na jednom mjestu. Preko nje se može besplatno na broj 195 nazvati centar traganja i spašavanja u Rijeci i automatski se detektira  položaj osobe koja zove. Svake se godine pojavljuju novi rekviziti za kupače kao što su kajtovi, daske, otoci na napuhavanje. To je jako teško regulirati. Pomorska pravila su rađena za pomorce i velike brodove, napominje Orlić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!