Burne reakcije prosvjetnih radnika na predsjednikove uvrede

16.07.2022.

19:45

Autor: Dominique Bratović-Vela/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Klasična gimnazija

Klasična gimnazija

Foto: Tomislav Miletic / Pixsell

Ne prestaju reakcije na slučaj Daj mi pet. Predsjednik Zoran Milanović jučer je, odgovarajući na pitanja novinara, izjavio da nema pojma je li njegova supruga bila i u školi njihova sina nekoliko sati nakon zaključivanja ocjena, a ne samo poslala mail ravnateljici u kojemu je upozorila na nepravilnosti na nastavi matematike. Njegove riječi izazvale su brojne reakcije među prosvjetarima, i u nastavničkim grupama i u sindikatu. Reagiralo je i ministarstvo obrazovanja.

Prosvjetna inspekcija utvrdila je da su u Klasičnoj gimnaziji više ocjene predsjednikovu mlađem sinu zaključene u zakonom dopuštenim rokovima, prije nego što je predsjednikova supruga poslala mail ravnateljici. No pitanje - je li njegova supruga i došla u školu nakon zaključenih ocjena, a prije slanja maila - izazvalo je burnu reakciju predsjednika. Doveo je u pitanje vjerodostojnost umirovljene profesorice koja je u istoj školi predavala starijem sinu prije nekoliko godina. Prema objavljenom, izjavila je da se slična situacija dogodila i tada.

- ... Oni objave taj tekst u kojem citiraju nekakvu anonimnu profesoricu koja je u penziji, štite identitet nekakve lažljivice, a identitet djeteta to je nebitno. Ali gospođa ne smije se znat njezino ime, moramo vjerovat da ona postoji. Mi naravno znamo tko je ta protuha, ta je slala po 14 učenika u 4. razredu na popravni ispit, rekao je Zoran Milanović, predsjednik RH, 15.7.2022.

Ovako se ne može komunicirati u javnom prostoru, poručili su mu vrlo brzo u otvorenom pismu članovi nastavničke grupe "Školska zbornica".

- Tim je predsjednik poslao poruku svim roditeljima koji su nezadovoljni radom učitelja i profesora da ih mogu vrijeđati i napadati. To nije način rješavanja problema, škola je i odgojna ustanova, a ovo je jako loša odgojna poruka za naše učenike, rekao je Josip Matković, nastavnička grupa "Školska zbornica".

Reagirali su i školski sindikati - pozicija moći ne postoji kako bi se, poručuju, prostački rušio integritet učitelja.

- Vi ste poručili da suradnja roditelja, ona koja traje 10 mjeseci nije bitna, bitno je ustvari eto - zaigrala se mama, ja tu nemam veze. Da imam veze, svi smo roditelji u sustavu, svi moramo pokazati uvažavanje prema ne nastavnicima kao osobama, nego prema nastavničkom poslu kojim se bave, rekla je Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Reagiralo je i Ministarstvo obrazovanja:

"Ukoliko netko ima primjedbe na rad profesora, uvijek se može obratiti Prosvjetnoj inspekciji ili Agenciji za odgoj i obrazovanje koja je jedina ovlaštena vršiti stručno-pedagoški nadzor nad radom profesora. To je jedini pravi i ispravan put za roditelja, ma tko on bio", kažu.

Štetno je, opasno i loše slušati ovakve uvrede na račun učitelja, komentirao je Milorad Pupovac.

- Štetno je i da dolazi u razgovoru u kafiću, a kamo li kad dolazi s mjesta najvišega predstavnika čuvara ustava i institucionalnog poretka u Hrvatskoj, rekao je Milorad Pupovac, saborski zastupnik SDSS-a.

Nakon nadzora prosvjetne inspekcije u Klasičnoj gimnaziji - prekršajnu prijavu dobila je ravnateljica škole, a opomenu profesorica matematike jer je priznala da je promijenila ocjene nakon što je "na nju vršen pritisak da podigne ocjene". A tko je vršio taj pritisak - istražit će policija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!