10:36 / 13.02.2019.

Autor: D.M./HRT

Burne reakcije zastupnika na Tajanijevu izjavu

-

-

Foto: - / -

Zastupnici su reagirali na izjave predsjednika EP koji je svoj govor na komemoraciji za žrtve komunističke diktature završio riječima: Živjele talijanska Istra i Dalmacija.
Saborska sjednica počela je istupom klubova na slobodnu temu. Kako se moglo i očekivati, zastupnici su reagirali na izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija koji je svoj govor na komemoraciji za žrtve komunističke diktature završio riječima: Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija.

- Tajani spreman posjetiti Risieru, bivši nacističko-fašistički logor
- Tajani se na plenarnoj sjednici EP-a ispričao
- Ljubljana zbog govora Tajanija šalje prosvjednu notu?
- Šokantan Tajanijev govor: "Talijanska Istra i Dalmacija" 


U ime kluba neovisnih zastupanika Bojan Glavašević upozorio je na izacivanje Dnevika Ane Frank iz popisa lektire kao i na neprihvatljive izjave predsjenika eurpskog parlamenta Tajanija o talijanskoj Istri i Dalmaciji.

- Ovo je ilustrativan primjer odnosa ove Vlade prema holokaustu i pokazuje duboko nerazumijevanje činjenice da je odbijanje suočavanja s prošlošću izravan put u ponavljanje svih najgorih grešaka. Izjava Antonija Tajanija su najbolji primjer toga, blokiranje serije o NDH na HRT-u je također primjer. Na to kao društvo moramo reagirati, rekao je Glavašević.- Ova epizoda pokazuje na što je srozan europski ugled Hrvatske. 'Svaki europski ćato može tako govoriti, hoće li i dalje Plenković sjediti s Tajanijem i govoriti da je sve u redu? Sramota! '', kazao predsjednik Mosta Božo Petrov komentirajući Tajanijevu izjavu.- 'Tajani to nije učinio slučajno, niti mu je pobjeglo, niti se zabunio, niti ga je netko krivo shvatio', rekla je Anka Mrak-Taritaš koja smatra da bi Hrvatska trebala tražiti da Tajani više ne bude na čelu Europskog parlamenta. Tajanijevu izjavu okarakterizirala je kao skandaloznu, nedopustivu i sramotnu. "Takvu Europu ne želimo. Želimo Europu koja čuva vrijednosti antifašizma na kojima je temeljena i naša zemlja. To nama piše u Ustavu, za to se trebamo zalagati", zaključila je.- Može se reći da prema Tajaniju dižemo čelo, kročimo smjelo i čvrsto stišćemo pest. Probudilo se i bratstvo i jedinsvo Hrvata i Slovenaca, zajedno se suprotstavljamo teritorijalnim pretenzijama. Opet su nam puna usta patriotizma. Domoljubi koi su obranili Hrvatsku nisu bili ni Jure ni Boban, ni poglavnik ni doglavnici - koji su bili za dom spremni. Više je Tajani napravio za edukaciju naših mladih generacija od svih kurikuluma i reformi obrazovanja, poručio je Arsen Bauk. Smatra kako puno Tajanija ima i u Hrvatskoj.HDZ-ov Željko Reiner Tajanijevu je izjavu okarakterizirao kao potpuno nedopustivu i iredentističku. Izlaganja svojih prethodnika nazvao je politikantskima, posebno ono Bože Petrova. Biko kakva Tajanijeva kasnija izjava ne može ukloniti gorki okus u ustima. Bilo bi pogrešno da se pomisli da tako misli i cijela Italja, rekao je Reiner. Podsjetio je na Juraja Dobrilu, Matka Ražana, mons. Božu Milanovića i ostale koji su se borili za hrvatsku Istru. 


- Što bi bilo da je Orban kazao mađarsko Međimurje, da je Vučić kazao srpska Slavonija i Baranja ili Đukanović da kaže crnogorska Prevlaka, Dubrovnik, bi li tako umjereno reagirali, zapitao se HNS-ov Milorad Batinić sa saborske govornice. Zauzeo se za dobrosusjedske odnose, poručio da ih "apsolutno" treba njegovati. "Najlakše se posvaditi, ali kad se posvadiš - opet treba razgovarati, no to ne vodi svađi (...) nacionalni interesi moraju biti ispred stranačkih", poručio je.- Za moju nacionalnu manjinu, govoriti o neprihvatljivim Tajanijevim izjavama je - kao prihvatiti loptu u voleju i od toga učiniti vlastitu predizbornu kampanju. To se obilno radi posljednjih nekoliko dana. To je dvostruka šteta. Netko je rekao kako u svakom Talijanu čuči mali Mussolini - to nije istina, poručio je za govornicom Furio Radin. Naveo je da je sudjelovao na središnjem obilježavanju Dana sjećanja u Kvirinaleu, službenoj rezidenciji predsjednika Italije, da je talijanski državni vrh obilježio taj dan na način da se afirmira budućnost, sjećajući se prošlosti, i prijateljstvo s Hrvatskom i Slovenijom.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!