07:08 / 16.05.2018.

Autor: D.M./HRT

Burno u Saboru: Oporba traži izbore, Pupovac im poručio da nisu u stanju voditi Vladu

-

-

Foto: - / -

Afera Hotmail, o kojoj će se danas u dvije oporbene točke poslijepodne raspravljati u Saboru, bila je tema je jutarnjih govora na slobodnu temu. Bilo je burno.
Oporba je, u skladu s novim Poslovnikom, osigurala da se u Saboru o Agrokoru raspravlja u čak dvije teme: uvrštavanju izvanrednog povjerenika u Zakon o sprečavanju sukoba interesa, te zahtjevu za nastavak rada Istražnog povjerenstva za Agrokor. Afera Hotmail bila je tema je jutarnjih govora na slobodnu temu. 

I dok oporba smatra da ostavka Martine Dalić nije dovoljna i da treba otići cijela vlada, te traže raspuštanje Sabora i nove izbore, premijer uzvraća - vladajuća većina je stabilna, a idući tjedan pred saborom će biti novi ministar ili ministrica gospodarstva.

"Za SDP nema dileme da se Hrvatska nalazi u izvanrednom stanju. Vlada više nema politički legitimitet, građani su izgubili povjerenje u ovu vladu i institucije hrvatske države i stoga šaljemo u proceduru zahtjev za raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora", poručio je s govornice predjsednik SDP-a Davor Bernardić.  Ustvrdio je kako je premijer Andrej Plenković sve znao te upitao postoji li politički utjecaj na SOA-u i DORH.


Mostov Nikola Grmoja osvrnuo se na glasovanje za povjerenje Martini Dalić. HDZ proziva za ponašanje u tom procesu što naziva njihovom Pirovom pobjedom. "Imamo vladu koja se boji vlastite sjene i svu svoju snagu usmjerava na očuvanje vlastitih fotelja. Doista kolege, ponašate se kao pravi Borg, kolektiv koji ne misli, ne pita, ne preispituje, a bitna je volja samo jednog čovjeka. Pitam vas gospodo vldajući, dokle tako?", kazao je Grmoja.


Anka Mrak Taritaš (GLAS) kazala je kako je Agrokor nastao kao rezultat crony (ortačkog) kapitalizma i da je premijer Plenković umjesto da prekine s tom praksom pretvorio to u najgori oblike te prakse. "Ono što se vidi iz mailova je da je potpredjednica Vlade cijelo vrijeme govorila neistinu, da se o svakom tko misli drugačije govori ponižavajuće i ismijavaju građani Hrvatske", kazala je Mrak Taritaš dodavši da su mailovi pljuska u lice svim građanima Hrvatske i svima koji odgovorno rade svoj posao i sramota države.


Da je cijela situacija sramotna smatra i Krešo Beljak (HSS) istaknuvši da se dogodila neviđena pljačka pod pokroviteljstvom najvišeg državnog vrha. "HDZ je naštetio Hrvatskoj više nego četnici i Turci kroz povijest zajedno", kazao je Beljak nazvavši HDZ sektom i pozvavši također na raspisivanje novih izbora.


"Ovaj trenutak sam pogledao anketu, HDZ je najjači - više nego Most i SDP zajedno. O tome kako radi ova Vlada govore rejtinzi onih koji je podržavaju i koji su protiv ", rekao je HDZ-ov Branko Bačić. "Imamo Vladu koja se znala nositi s najvećim gospodarskim izazovom od 1990., koja je znala pronaći i pripremiti zakon kojega je usvojio ovaj Sabor. Zakon koji je prošao verifikaciju Ustavnog suda, zakon kojeg je potvrdilo britansko pravosuđe, da ne zadire u pravo vlasništva", poručio je.


Odgovarajući oporbenim zastupnicima, koji zazivaju izvanredne izbore, Milorad Pupovac (SDSS) poručio im je: "Pa evo izvolite izbore, ako baš toliko hoćete izbore, ako baš u ovom trenutku i u ovim okolnostima želite imati izbore u zemlji, pa izvolite izbore. Dat ćemo vam izbore. Da vidimo što ćete napraviti, da vidimo kakvu ćete vladu sastaviti". Poručio im je kako svi znaju da nisu u stanju voditi vladu. Govoreći o tzv. aferi Hotmail, Pupovac je najavio inicijativu za donošenje zakona o lobiranju. "Iz mailova sada znamo da treba promijeniti praksu - sve mora biti zabilježeno", rekao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!