Butković: Ima gradova koji su ukinuli prirez i napravili ono što mi želimo

03.05.2023.

08:30

Autor: HRT/D.M.

Oleg Butković

Oleg Butković

Foto: HTV / HRT

U emisiji A sada Vlada gostovao je ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković. Komentirao je najave da će se novom poreznom reformom uvesti niža stopa mirovinskog doprinosa i ukinuti prirez koji je važan prihod lokalnih zajednica.

- Vidio sam reakcije raznih gradonačelnika i mislim da nema mjesta panici, nema mjesta bilo kakvim lošim stvarima. Kritike su dobro došle i mi smo otvoreni za dijalog. Mi smo već za 11 milijardi kuna rasteretili hrvatske građane i gospodarstvo, a u tolikom iznosu i povećali prihode lokalnih jedinica, kazao je Oleg Butković govoreći o najavama da će se novom poreznom reformom uvesti niža stopa mirovinskog doprinosa i ukinuti prirez koji je važan prihod lokalnih zajednica.

Dodao je kako je Vlada, u svim izazovima koji su se dogodili - donijela niz mjera koje su omogućile i jedinicama lokalne samouprave da im se cijena električne i toplinske energije ne povećava.

- Čitavo smo vrijeme jačali lokalnu samoupravu, nitko nije toliko jačao gradove i općine koliko smo to napravili mi. Cilj ovog paketa promjena je porezno rasterećenje najugroženijih i rast neto plaća građana. U tom smislu ćemo se svi zajedno morati dogovoriti, kazao je.

Gradovi i općine su posljednjih godina, dodao je Butković - "dobili strašno velika povećanja s osnove poreza na dohodak, a ima i gradova koji su ukinuli prirez i napravili ono što mi želimo napraviti". Najavio je da Vlada planira poreznu reformu usvojiti "kroz prvo čitanje u lipnju, a kroz drugo čitanje na jesen kako bi se od 1. siječnja svima podignule plaće". Vlada, kazao je - ide za tim da se najugroženijima najviše podignu plaće i da "pravednim putem ide prema cilju". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!