08:08 / 10.07.2019.

Autor: T.D./HRT

Butković: Imamo novac za prijevoz djece s teškoćama

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Izmjene zakona o obalnom i linijskom prijevozu od sutra u javnom savjetovanju, najavio je ministar Oleg Butković
Buru koja se digla oko prijevoza djece s teškoćama, ali i svih osoba s invaliditetom, nije dobro koristiti u dnevnopolitičke svrhe, ističe ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Obećao je da će se zakonskim izmjenama riješiti troškovi prijevoza trajektima ne samo za djecu s teškoćama u razvoju nego i za sve osobe s invaliditetom. 

- Od sutra će u javnom savjetovanju biti izmjene zakona o obalnom i linijskom prijevozu. Njima bi se riješili ne samo troškovi prijevoza djece s teškoćama u razvoju koja žive na otocima nego i svih osoba s invaliditetom, bez obzira na stupanj invaliditeta, tvrdi ministar Oleg Butković.

Plan je da prijedlog izmjena bude na sjednici Vlade u rujnu, a u listopadu bi trebao biti prihvaćen u Saboru.

Prijedlog gospodina Arsena Bauka nije bio loš, ali nije bio cjelovit, kaže Butković.

- Potrebno je na godišnjoj razini oko 15 milijuna kuna, taj novac smo našli i bit će transferiran prema Agenciji za obalni linijski pomorski promet.


Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk zatražio je, podsjetimo, besplatan trajektni prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju. Kao rješenje je predložio da Sabor zaduži Vladu da uredbom sa zakonskom snagom riješi to pitanje tijekom ljetnih mjeseci.

Butković odgovara Bauku: Uskoro zakon o prijevozu djece

Prosvjed "Nešto zbilja važno"

Zastupnik SDP-a Arsen Bauk nedavno je izrazio žaljenje u Saboru što još nije prihvaćen njegov prijedlog o besplatnom trajektnom prijevozu za djecu s teškoćama u razvoju te kao rješenje predložio da Sabor zaduži Vladu da uredbom sa zakonskom snagom riješi to pitanje tijekom ljetnih mjeseci.

Zastupnici HDZ-a optužili su SDP da jeftino politizira na osjetljivoj temi kao što je besplatan trajektni prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju. Ministar Oleg Butković izjavio je da će zakonom biti riješeno pitanje besplatnog prijevoza svih osoba s invaliditetem s prebivalištem na otocima, ali i izvan njih.

Početkom srpnja prosvjednici su na 120 sekundi prekinuli iskrcaj putnika i automobila s trajekta koji je redovitom linijom došao iz Splita, kako bi na simboličan način pokazali koliko djeca s teškoćama u razvoju s hrvatskih otoka ovise o tom prijevoznom sredstvu.

Trajanje blokade, kako je objašnjeno, simbolizira 120 mjeseci, odnosno deset godina koliko se Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju "Brački pupoljci" bori za to pravo.  


 
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!