10:43 / 24.01.2018.

Autor: HRT

Butković: Most u Trogiru do početka sezone, žalbe za pelješki u roku od mjesec i pol

-

-

Foto: - / -

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković gostovao je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".
"Žalbe će malo usporiti postupak početka radova na pelješkom mostu. Radi se o najbitnijem projektu u Hrvatskoj, velikom projektu koji je sufinanciran od strane Europske komisije i takve postupke Državna komisija rješava brže. Po mojoj procjeni, nakon što Hrvatske ceste odgovore na žalbu, očekujem da bi se to moglo riješiti u roku od mjesec do mjesec i pol dana", rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave zaprimila je 22. siječnja žalbu austrijske tvrtke Strabag na odluku Hrvatskih cesta o izboru kineskog konzorcija za izvođača radova na pelješkom mostu. Prema pisanju medija, žalio se i drugi ponuditelj - talijanski Astaldi i turska tvrtka IC Ictas. Prema Butkovićevim riječima, nakon rješavanja žalbe, odluka će postati pravomoćna, a potom se ide u potpisivanje ugovora te bi vjerojatno na proljeće mogli početi radovi. Ponovio je da je rok za dovršetak gradnje pelješkog mosta tri godine, ako se potvrdi odluka o izboru kineskog konzorcija, dok je rok za završetak ostalih faza projekta prometnica po Pelješcu 2022. godina.

Most Trogir - Čiovo, kazao je Butković, trebao bi biti dovršen do početka turističke sezone. Rekao je i da se, nakon oslobađanja od plaćanja tunelarine kroz tunel Sveti Ilija, razmatra i inicijativa za oslobađanje od plaćanja mostarine za Krčki most. Vezano uz refinanciranje cestarskog sektora, Butković je naveo niz poteza koji su poduzeti u suradnji sa Svjetskom bankom, uz ostalo da je i Ministarstvo financija izdalo obveznicu potkraj prošle godine za prvi dio duga uz povoljne uvjete, pri čemu je na kamatama ušteđeno 15 milijuna eura. Potkraj prošle godine, naime, Vlada je izdala 1,275 milijardi eura vrijedne obveznice namijenjene refinanciranju dijela duga cestarskog sustava. Ta će se sredstva usmjeriti u refinanciranje dijela od 5,1 milijardu eura duga Hrvatskih cesta, Hrvatskih autocesta te Autoceste Rijeka-Zagreb.Butković je pozdravio odluku Europske komisije kojom je dopušteno izdavanje državnog jamstva za kredit Uljaniku, kao i brzu reakciju Vlade po pitanju rješavanja te krize. Jamstvo je, smatra, vatrogasna mjera kratkog daha, a dugoročno je jedino rješenje restrukturiranje i pronalaženje strateškog partnera. Naglasio je da za to interes postoji te da je sada na Upravi da što prije počne restrukturiranje i pokuša pronaći strateškog partnera. "Budućem strateškom partneru treba uvjetovati da brodogradnja ostane ono osnovno i da to treba biti srž cijele priče, ali ako postoji neki drugi sadržaji, neka druga rješenja koja bi se mogla vezati na brodogradnju, to definitivno treba razmotriti, i ako to osigurava budućnost te tvrtke, to treba održati", istaknuo je Butković.

Komentirajući novi zakon o cestovnom prometu, rekao je da on nudi jednaka pravila za sve taksiste. "Završena je javna rasprava i sve ćemo prijedloge dobro razmotriti. Osim taksimetra, uvodimo mogućnost da se koristi i aplikacija, to je prihvatljivo građanima. S takvim zakonom omogućavamo i dodatno zapošljavanje ljudi, on nikoga ne privilegira, ni Uber niti svi ostali nazivi nisu posebne vrste prijevoza, nego su svi taksiprijevoz", kazao je. Ustvrdio je i da je beskontaktni sustav naplate budućnost naplate cestarina te da će se taj sustav na hrvatske prometnice uvesti 2020.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!