Butković o Tomaševiću: To je inat prema svemu što radi Vlada

29.05.2023.

18:57

Autor: HRT/A.V.

Oleg Butković

Oleg Butković

Foto: Neva Zganec / PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković dao je izjavu za medije nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a. Tvrdi da su imali mnogo tema za razgovor - Zakon o izbornim jedinicama, nova porezna reforma i današnja posebna sjednica Vlade te niz stranačkih tema, od kojih je najvažnija bila skora proslava 34. obljetnice osnivanja HDZ-a. 

Prvo se osvrnuo na posebnu sjednicu Vlade, na kojoj su tema bila europska financijska sredstva vezana uz Fond solidarnosti. 

- U odnosu na jutrašnje podatke koje ste imali na sjednici Vlade, ona su već sad nešto povećana, tako da, kad govorimo o petrinjskom potresu, imamo već 120% utrošenih sredstava, a kad govorimo o zagrebačkom to je na 94%. Znači, u petrinjskom potresu smo prebacili, a i kod zagrebačkog potresa ta će sredstva biti potrošena, vjerojatno prije roka krajem lipnja, rekao je Butković te naglasio kako nakon toga slijedi Nacionalni program oporavka i otpornosti, tih 1,2 milijarde eura koje će se nastaviti u obnovi javne i privatne infrastrukture. 

Butković: Nebuloza je da se ubrzanje obnove tempiralo uoči izborne godine

Odbacio je teze oporbe da se ubrzanje obnove tempiralo uoči izborne godine, nazivajući to nebulozama.

Ulazimo u tu godinu i sve više ćete čuti takvih nebuloza, izjavio je.

- Aktivna su 1004 gradilišta. Ima određenih kašnjenja s dijelom izvođača s kojima je potpredsjednik Vlade odradio sastanak prošli tjedan, tako da očekujemo pomake u obnovi.

Aspekt je to s kojim u Vladi nisu u cijelosti zadovljni, ali Butković tvrdi da se intenzivno radi na tome. 
 

Rast BDP-a


- To je iznad naših očekivanja. Znate da je bio predviđen rast za ovu godinu od 2,2%, međutim kad je u prvom kvartalu rast od 2,8% koji je opet jedan od najvećih u EU-u, onda definitivno u 2., 3. i 4. kvartalu možete očekivati i veći rast. To je jako dobro i očekujemo da će taj rast biti veći od procjena i svih onih stratega i stručnjaka koji su predviđali da će on biti i manji od 2% u onoj prvoj procjeni prije početka 2023.  


Tomaševićeva najava povećanja poreza je politički nepismena


Oleg Butković ocijenio je politički nepismenom najavu gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića da će ukidanje prireza nadoknaditi maksimalnim stopama poreza na dohodak.


- Mi smo od 2017. do danas, iako ne uključujemo 2023. godinu, 7,5 milijardi veće prihode regionalnim i lokalnim jedinicama, znači svim županijama, gradovima i općinama. Konkretno to je u gradu Zagrebu od 2017. od 2022. negdje oko 40% veći prihodi kad govorimo o porezu na dohodak i prirezu jer je to rezultiralo svim krugovima reformi koje smo radili kao Vlada. Mislim da ta teza koja se stalno provlače kroz medije, da sve te porezne reforme koje su rađene i donijele su veću fiskalnu decentralizaciju odnosno donijele su veću odgovornost ali i više obveza ali i više prohoda jedinicama lokalne samouprave su bile sjajne. Vi imate puno županija kojima su prihodi porasli 100, pa i 200%, kaže Butković. 

Najavu Tomaševića o poskupljenja prijevoza za stanovnike okolnih gradova ocijenio je također nekorektnom i neosnovanom.

- To je inat prema svemu što radi Vlada i to nije dobra poruka građanima.(...) U ovom trenutku govoriti da ćete uvesti maksimalnu stopu poreza na dohodak, to najaviti građanima to morate biti politički nepismeni. 


Osvrnuo se i na mogući štrajk državnih službenika i namještenika. Vjeruje da će doći do dogovora, posebno jer s Vladine strane postoji želja za dogovor. 

- Vlada racionalno vodi zemlju. Znamo kolike su naše mogućnosti, znamo da imamo gospodarski rast i dobre pokazatelje, da će biti dobra turistička sezona. Slijedom svega toga moramo voditi odgovornu fiskalnu politiku kao i sada i slijedom toga će se sjesti i dogovoriti ono što je oportuno i moguće. 

Vučić- Zagreb želi srušiti vlast u Srbiji 


- Ne iznenađuje me, to je u maniri onoga što Vučić govori cijelo vrijeme. On stalno vidi neprijatelje izvan države. Sigurno da Hrvatskoj niti je stalo niti želi rušiti vlast u niti jednoj državi pa tako ni u Srbiji. On bi se trebao skoncentrirati na svoje probleme i sve ono što se događa u njegovoj zemlji i voditi račune o tome. A upletati Hrvatsku, niti bilo koju drugu zemlju mislim da nije dobro. Ali to je viđeno. 

Komentirao je i izjavu zastupnika Mosta Nina Raspudića koji je ustvrdio da je Vlada kupovinom cjepiva počinila veleizdaju i pljačku stoljeća, tvrdeći da je dosad "bacila" 140 milijuna eura na cjepiva koja je kupila, ali ih nije iskoristila, te da će baciti još toliko ako se ne izbori reviziju ugovora s farmaceutskim kompanijama.


-  On misli da će s tim nešto dobiti a ja mislim da se svi moramo prisjetiti tih vremena korona kada su pojedini zastupnici i Mosta i Domovinskog pokreta nisu se htjeli cijepiti, pozivali su ljude na necijepljenje, stvarali kaos i prizivali kao što i sada rade. Mi smo u svemu tome vodili odgovornu politiku. Korona je utjecala na hrvatsko gospodarstvo, vidjeli ste pad BDP-a ali vidjeli ste i iduće godine kako smo se oporavili i sada rastemo nezaustavljivo. Tako da se Vlada uvijek odgovorno bavila s problemima s kojima smo se susretali a ovo su predizborne izjave za koje misle da će im nešto donijeti. Neće im ništa donijeti, to je sve pucanj u prazno, zaključio je Butković. 

Cijelu izjavu pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!