Butković odgovorio na napise o svom ocu

05.02.2020.

09:07

Autor: S.M./HRT

default error photo
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković komentirao je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" navode portala Index u vezi s njegovim ocem.
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković komentirao je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" navode portala Index u vezi s njegovim ocem. Index piše da je Srećku Butkoviću, unatoč desecima tisuća kuna pravomoćno utvrđenog duga za komunalne usluge, ministar turizma Gari Cappelli lani odobrio, a Ministarstvo zatim i isplatilo 110.000 bespovratnih kuna u sklopu pomoći poljoprivrednicima i obrtnicima za uređenje kampa Povile.

Butković je rekao da ne prati poslovanje svoga oca. Kazao je da je njegov otac obrtnik, ugostitelj.

- Bio je to i prije nego što sam ja postao ministar. A bit će, ako bude živ i zdrav, i nakon toga kada ja prestanem obnašati ovu dužnost, kazao je.

- Nakon što sam jučer dobio upit interesirao sam se malo o cijeloj situaciji. Mogu reći da je on u zakonitoj proceduri, od strane ministarstva turizma, bio jedan od ukupno 453 prijavitelja koji su dobili sredstva. U toj proceduri je on trebao donijeti ispravu porezne uprave i BON 2 da nije bio blokiran i nije imao porezni dug. Sve je tu napravljeno po zakonu. Ja nisam niti koga zvao niti sam na koga utjecao niti sam u tom lancu odlučivanja. Ja tu zaista nisam sudjelovao niti mogu bilo što reći da sam utjecao na odluku da on to dobije, kazao je Butković.

Što se tiče duga koji postoji prema komunalnom poduzeću, dodaje Butković, činjenica je da je on vodio neki spor s komunalnom tvrtkom u Novom Vinodolskom.

- Ja sam tamo bio gradonačelnik 11 godina. Prije četiri godine završio sam mandat i došao na mjesto ministra. Vodio se spor. Donijeta je presuda i on je većinu tog duga platio s kamatama i javnobilježničkim troškovima. Ne znam gdje bih ja to mogao njemu pogodovati, ako je to komunalno poduzeće pokrenulo ovrhe i naplatilo svoje dugove. Sve je to skupa u jednoj hipnozi, stampedu koji je krenuo. Želi se prikazati da sam ja kao ministar na nešto utjecao, a apsolutno nisam ni na što utjecao. Ja sam se zalagao i kao gradonačelnik i kao ministar da svatko rješava svoje obveze i prema državi i lokalnoj samoupravi. Toga ću se držati i dalje, rekao je Butković i najavio da će ispred Vlade također o ovoj temi dati izjavu. 

Koronavirus neće usporiti gradnju Pelješkog mosta

Na pitanje hoće li koronavirus usporiti gradnju Pelješkog mosta, zbog kineskih radnika koji tamo rade i nerijetko putuju u svoju domovinu, odgovorio je kako se nada da to neće usporiti ili prekinuti gradnju.

Naveo je da je prije desetak dana iz Kine krenuo prvi kontingent čelične rasponske konstrukcije te da bi sredinom ožujka trebala biti montirana.

- Nije ništa najavljeno i ne postoji ništa u ovom trenutku što bi ukazivalo da će se radovi na Pelješkom mostu ili prolongirati ili zaustaviti. Svi natječaji su završeni, pristupne ceste ugovorene, pripremni radovi krenuli, izvođači su uvedeni u posao i Pelješki most ide svojim tijekom, rekao je.

Ministar, nadalje, kaže kako bi trebalo onemogućiti firme čiji je glavni posao pisanje žalbi na dokumentaciju za velike infrastrukturne natječaje, čime sve jako usporavaju.

- Ne možemo nikome ograničiti da se žali, ali  cijene tih žalbi treba maksimalno dignuti, koliko je to moguće da se onemogući zlouporaba. Radi se o velikim infrastrukturnim projektima od državne važnosti, smatra Butković, dodavši da je nešto slično u pripremi kod Ministarstva gospodarstva. Po njegovim riječima, trenutna vrijednost aktivnih projekata u prometnoj infrastrukturi je 20 milijardi kuna i da je riječ o velikom investicijskom ciklusu, ponajviše financiranom iz EU-ovih fondova. 

Većina tog novca koncentirana je prema željeznici, sada je u tom segmentu 1,5 milijardu eura aktivnih projekata. Do 2030. plan je uložiti  3,5 milijardi eura u željeznicu uglavnom iz EU-ovih fondova, a bit će dosta i vlastitih sredstava. Jedan od naglasaka bit će i nizinska pruga prema Rijeci, rekao je Butković.

Što se tiče Croatia Airlinesa, ponovio je da su za tu kompaniju pristigle dvije neobavezujuće ponude potencijalnih strateških partnera, te vjeruje da će se sve uspješno završiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!